Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jsou všechna éčka v potravinách špatná? Co označení znamená a co všechno se pod ně řadí

ecka

Kulinářským hitem současnosti je jídlo vyrobené z hmyzu. Už i u nás se můžete setkat s ochutnávkami pokrmů z cvrčků, červů nebo housenek. Že byste nikdy do úst hmyz nevzali? Ale ano, už jste tak dávno učinili! Určitě jste totiž ochutnali některý džem, lízátko, žvýkačku nebo instantní polévky s odstínem červenohnědé barvy. Potravina byla pravděpodobně obarvená látkou E120, neboli kyselinou karmínovou. Ta se vyrábí z vysušených těl červců nopálových (Dactylopius coccus), což je pochopitelně hmyz. Táž látka se také používá do rtěnek nebo očních stínů.

Karmín (nazývaný také košenila) je tedy v podstatě „éčko“. Ale se svojí typickou barvou je tato cenná látka používaná celosvětově už celá staletí. Karmínovou barvu si mimo jiné vybralo Lotyšsko a Gruzie pro svoje státní vlajky.

Pod pojmem éčka tedy, jak vidno, nenajdete zdaleka jen chemikálie se zhoubným vlivem na lidské zdraví. Jsou to i přírodní látky, nejen rostlinného, ale dokonce i živočišného původu. Rozhodli jsme se jim věnovat dnešní článek.

Co vlastně znamená to „E“?

Coby éčka jsme si zvykli označovat látky, které jsou ve složení potravin označeny písmenem E. Jde o sloučeniny, které dokážou vylepšit vlastnosti potravin, a to nejen jejich chuť, ale i vzhled, texturu či dobu jejich trvanlivosti. Jejich oficiální souhrnný název jsou aditiva, čili látky přidávané do potravin – nic složitějšího v tom není. Mnoho lidí má tendenci hledat za písmenem E slovo „emulgátory“. Jenže emulgátor je organická látka, která zmenšuje povrchové napětí mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, čili například mezi vodou a tukem. Z toho je vidět, že emulgátor je jen jedním z mnoha možných aditiv.

A co tedy znamená to E, které je následované číselným kódem? Jde pouze o kód pro Evropu. Každé aditivum totiž musí být schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Mizí éčka z našich potravin?

Možná si vzpomenete, jaký poplach zavládl mezi lidmi před zhruba patnácti až dvaceti lety, kdy se veřejnost o éčcích dozvěděla poprvé. Bylo to ještě v době, kdy nebyl tolik rozšířen internet, a zvěst o škodlivých přídavných látkách se šířila mimo jiné i prostřednictvím letáků. V jednom z nejslavnějších Klinika dětské onkologie Univerzity Düsseldorf rozdělovala aditiva do několika skupin podle zdravotní závadnosti. Klinika samotná se od letáku důrazně distancovala. Informace uváděné na letácích v té době obsahovaly lživé nebo přinejmenším přibarvené informace. Dnes bychom je označili jako „fake news“.

V těchto dobách nicméně bylo složení potravin samé éčko, což dnes už na první pohled neplatí. Když se podíváte na zadní stranu výrobku, najdete jen několik kódů E, jinak zde figurují látky, jako je azorubin, glutaman sodný, benzoáty, parabeny…

Jak už ale asi správně tušíte, tyto látky jsou pochopitelně také aditiva. Výrobci ale mají podle zákona možnost tyto sloučeniny uvést buď pod kódem E, nebo pod chemickým názvem. A i když tyto chemické názvy zní nevábně a jsou dlouhé a krkolomné, potravinářské firmy raději zvolí je, právě kvůli špatné pověsti kódů.

Lze éčka vyřadit z jídelníčku?

Kolem éček zuří bitva, která zřejmě nikdy neskončí. Potravinářské firmy budou tvrdit, že tím, že jsou látky povolené, jednoduše nemohou mít negativní vliv na lidské zdraví a ve výrobcích mohou být obsaženy. A pak je zde protistrana v podobě odpůrců éček, kteří za každou takovou látkou hledají hrozbu pro lidské zdraví.

Pravda je, jak jinak, někde uprostřed. To, že je látka oficiálně uznaná, ještě neznamená, že vám nemůže ublížit. Například výše uvedený karmín údajně může způsobovat alergické reakce, může přispět ke vzniku astmatu, kopřivky, anafylaxe nebo senné rýmy. A někteří jej označují za příčinu dětské hyperaktivity. To vše jsou ale ve větší nebo menší míře domněnky. Navíc, popsané negativní vlivy působí jen na menší část populace.

Pak jsou éčka, která nejen, že jsou bezpečná, dokonce se bez nich nedá vůbec žít. Věděli jste, že éčkem je i kyslík (E948)? A dusík (E941)? Pod kódem E300 hledejte kyselinu askorbovou neboli vitamin C. A E33A je kyselina citrónová, neboli regulátor kyselosti.

A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Rajské jablíčko obsahuje šestnáct éček. Je škodlivé? Může být, někteří lidé jsou totiž alergičtí. Ale většina populace se bez rajského protlaku na těstovinách nebo čerstvých rajčat v salátu neobejde.

Jak je to s glutamátem sodným nebo barvivy?

Věnujme nyní zvláštní prostor nejrozšířenějším aditivům, které jsou předmětem rozsáhlých diskuzí.

Glutamát sodný neboli E621 je v podstatě přirozenou látkou. Vyskytuje se totiž ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Jenže toto množství není nijak velké. Proto se vyrábí průmyslově a to z hydrolyzátu kvasinek, pěstovaných na substrátech obsahujících škrob. Je to důležitá součást mražených potravin, slaných pochoutek, polévek v plechovce nebo v sáčku a pochutin z asijské kuchyně.

V roce 1969 vyšla studie varující před jeho škodlivými účinky. Studie se opírala o pokusy na myších, jimž glutamát sodný způsobil škodlivé neurologické efekty a znemožnil jejich růst. Tento text způsobil ve své době hotovou paniku. Jenže zakrátko se veřejnost mohla seznámit s novými informacemi. Další experimenty totiž vyloučily obdobné účinky glutamátu sodného na lidský mozek, jenž funguje podle zcela jiných mechanismů než mozek myší. Pouze někteří lidé mohou po požití glutamátu sodného zažít reakce jako jsou bolesti hlavy, pocení nebo necitlivost. K vyvolání těchto jevů bylo zapotřebí zkonzumovat velké množství zmíněné látky.

Poté jsou zde barviva. Existují desítky látek ve všech barevných škálách, u kterých existují pochybnosti ohledně zdravotní nezávadnosti. Potravinářské firmy je ale užívají dále. Určit jejich negativní efekt je totiž složité – některé účinkují jen v dlouhodobém měřítku, některé jen v kombinaci s jinými látkami, a vždy tyto efekty fungují jen pro určitou část populace.

Tak například tartrazin (E102), neboli potravinářská žluť může (ale nemusí) vyvolat problémy u astmatiků a podle některých teorií v kombinaci s dalšími látkami zvyšuje riziko ADHD.

Závěr

Z éček není nutné mít panický strach. Přesto ale doporučujeme číst složení produktů a je-li to možné, volte produkty s jejich nižším obsahem. Ať zdraví škodí více, méně, nebo vůbec, jedno je jisté. Výrobky, u nichž najdete velké množství aditiv, lze označit za méně kvalitní. Disponují nižší výživovou hodnotou a dají vašemu tělu málo potřebných látek.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-additives#section1

https://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/are-all-food-additives-unhealthy

https://www.mom4moms.cz/mamanews/ne-všechna-„éčka“-jsou-škodlivá-vyznáte-se-v%C2%A0nich

http://www.agronavigator.cz/service.asp?act=email&val=81865

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vim-co-jim-ecka-v-potravinach.A131007_140511_zdravi_pet

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/aplikace-na-ecka-v-potravinach.A150415_102548_zdravi_pet

https://www.ferpotravina.cz/co-jsou-ecka

http://www.prostezdravi.cz/skodliva-ecka-potravinach-barviva/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodný

Přečtěte si ještě

Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně