Vitamín E
Vitamín E je souhrnný název pro skupinu látek, které jsou označované jako tokoferoly (přesněji alfa, beta, gama, delta tokoferoly a tokotrienoly). Za nejúčinnější je považován alfa-tokoferol. Jeho název byl odvozen z latinských slov „tokos“ (plod, potomek) a „fero“ (nést, plodit).
Vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Jeho nejbohatším zdrojem je olej z obilných klíčků, nachází se ale i v jiných rostlinných olejích (slunečnicový, sójový, lněný, řepkový…), dále ve špenátu, listovém salátu, ořechách, mandlích a obilovinách, kde chrání nenasycené mastné kyseliny před oxidací. Tyto látky jsou citlivé na tepelné zpracování, lepší tepelnou odolnost mají v kyselém prostředí.
K čemu vitamín E potřebujeme?
Vitamín E patří mezi látky, které velmi snadno reagují s kyslíkem. Odtud pramení jeho nejvýznamnější účinek, působí totiž jako tzv. antioxidant. Tokoferoly mohou (díky rozpustnosti v tucích) pronikat skrz buněčný povrch, kde se po zabudování stávají součástí buněčné membrány, kterou chrání před působením volných radikálů. Antioxidanty mají totiž schopnost uvolnit svůj elektron, aniž by došlo k jejich vlastní přeměně na volný radikál.
Svou biochemickou reakcí omezují aktivitu volných kyslíkových radikálů, které poškozují tukový obal buněk a způsobují tak jejich stárnutí: těm je přisuzována významná úloha v rozvoji závažných a rozšířených onemocnění, jako je kornatění tepen, diabetes mellitus (cukrovka), vysoký krevní tlak, chronické střevní záněty, Alzheimerova choroba aj.
Vitamín E je doporučován jako podpůrný a doplňkový prostředek při kožních onemocněních, potížích při menstruaci a v klimakteriu, degenerativních onemocnění nervového systému, srdečně-cévních chorobách nebo při léčbě neplodnosti. Spoluúčast vitamínu E na chemických procesech v lidském těle dosud nebyla zcela vědecky prokázána a je předmětem intenzivního výzkumu.
S vitamínem E se také můžeme setkat ve složení řady potravin, kde se využívají jeho antioxidační schopnosti proti žluknutí. V kosmetických přípravcích je mu připisováno zklidnění pleti.
Nedostatek vitamínu E je velmi těžké stanovit. Poškozování buněk se totiž děje postupně. Projev nedostatku je tak závislý na celkovém zdravotním stavu, přísunu ostatních látek, a patrný tak může být až po mnoha letech.
Nadbytek neboli hypervitaminóza se vyskytuje velmi zřídka a to až po dlouhodobém podávání vysokých dávek. Projevuje se zažívacími problémy, zvracením, slabostí nebo bolestmi hlavy. Pozor by si měli dávat lidé s horší srážlivostí krve, protože jeho dlouhodobé užívání zhoršuje vstřebávání vitamínu K, který se podílí na srážení krve.
Dávkování
Doporučená denní dávka vitamínu E je dle platné legislativy 12mg*. Tuto dávku běžně není problém získat ze stravy, pokud máme dostatečně pestrý jídelníček. V případě, že užíváte léky s vitamínem E nebo doplňky stravy, je vždy důležité dodržovat doporučení v příbalovém letáku, o vhodném dávkování se také můžete poradit se svým lékařem či lékárníkem.
Na místo obvyklých hmotnostních jednotek je velmi často používají mezinárodní jednotky (IU). Pro přepočet platí, že:
1 mg = 1,49 IU
12 mg = 17,88 IU
67 mg = 100 IU
Vitamín E se vstřebává z tenkého střeva za pomoci tuků. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni. Zbytek se vyloučí převážně močí. Vitamín E je (jako všechny vitamíny) pro lidský organismus nenahraditelný.
* dle Vyhlášky 450/2004 Sb. o označování výživové hodnoty potravin