Kojení: vše, co potřebujete vědět | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Kojení: vše, co potřebujete vědět

kojení

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří pevné citové pouto. Ale jsou také matky, které na to mají hrozné vzpomínky. S kojením se pojí jistá bolest a nepohodlí, někdy má dítě problémy se přisát, někdy je dítě moc hladové a každou chvíli potřebuje být u prsu, a někdy bohužel tělo neumí vyprodukovat dostatečné množství mléka a musí dokrmovat.

Týden 1. až 7. srpna 2024 je vyhlášen coby světový týden kojení. Tento článek jsme připravili k této příležitosti a podělíme se o různé důležité informace, které se k tomuto tématu pojí. Vedle základních faktů a návodu připojíme i několik zajímavostí.

Tělo se na kojení připravuje od třetího měsíce těhotenství

Kojení je společné pro všechny savce. Dokonce i pro klokany nebo koaly, jejichž mláďata dokončují svůj vývoj ve vaku, kde se přisají k bradavce matky, kdykoli potřebují. Zajímavě proces kojení probíhá u ptakopyska nebo u ježury. Samice nemají bradavky a mláďata se líhnou z vajec. Přesto jsou kojena. Mléko matky vylučují přes mléčné žlázy na kůži, odkud ho mláďata lížou.

My se ale budeme věnovat kojení u druhu homo sapiens. Na kojení se tělo matky připravuje už od třetího měsíce těhotenství. To organismus začne produkovat hormony, které v prsech stimulují růst systému mléčných kanálků. Jde o estrogeny, prolaktin, oxytocin a další hormony. V procesu kojení mají klíčovou roli dva reflexy – jednak je to dětský sací reflex a pak je to matčin reflex vypuzení mléka. V matčině těle v momentě, kdy dítě potřebuje mléko, dojde k zvýšené produkci oxytocinu. Ten stahuje hladké svalstvo okolo mléčné žlázy, čímž dojde k ejekci mléka. Je zajímavé, jak různě na to matky reagují. Některé cítí lehké brnění, jiné velký tlak, některé to opravdu bolí. Ale mnoho matek nepocítí vůbec nic.

Dítě se nepřivíjí k prsu jen proto, že potřebuje pít. Často mu jde jen o pocit tepla a bezpečí.

Jak kojit

Zvládnout kojení není tak těžké, ale je třeba dodržet správný postup. Než se řídit psaným návodem, je lepší se podívat na video, ještě lepší je nechat si poradit porodní asistentkou a úplně nejlepší je nabýt zkušenost praxí. I tak se pokusíme popsat, jak to má vypadat:

- pohodlně se usaďte

- pevně přiviňte dítě tak, aby obličejíčkem mířilo k vaší hrudi

- otočte dítě tak, aby leželo na boku s nosem u vaší bradavky

- mezi matkou a dítětem nesmí být žádná překážka, což platí i pro části oblečení nebo ručičku dítěte

- podepřete zespodu prs

- prsty uchopte bradavku a dotkněte se jí rtů dítěte, abyste vyvolali jeho sací reflex

- upravte pozici dítěte tak, aby jeho spodní ret byl mimo dvorec

- nechte dítě sát. Jedna ruka podepírá prs, předloktím druhé ruky podepíráte záda děťátka

- pokud cítíte bolest, jak dítě polyká, jemně jej odpojte od bradavky a znovu přiložte

Jak se mění mateřské mléko a co obsahuje

Po porodu se struktura mléka matky mění v několika fázích, aby se přizpůsobila potřebám novorozence. První mléko, známé jako kolostrum (také mlezivo), je produkováno během prvních několika dní po porodu a je bohaté na protilátky a bílkoviny. Také má nízký obsah tuku, což pomáhá posílit imunitní systém novorozence a podporuje jeho první trávení. Po několika dnech přechází kolostrum do přechodného mléka, které má vyšší obsah tuku a laktózy, a poskytuje více kalorií. Kolem druhého týdne se produkce ustálí na zralém mléku. Ale i zralé mléko se s každým kojením mění, aby vyhovovalo měnícím se potřebám rostoucího dítěte.

100 ml mléka obsahuje

Mlezivo

Přechodné mléko

Zralé mléko

Bílkoviny

2,7 g

1,6g

1,2 g

Tuky

2,0 g

3,0 g

3,5 g

Sacharidy

5,7 g

6,4 g

7,0 g

Minerální soli

0,31 g

0,26 g

0,2 g

Energetická hodnota

240 g

260 g

280 g

 

12 zajímavostí o kojení

  1. Mateřské mléko obsahuje protilátky, díky nimž je dítě odolnější vůči infekcím nacházejícím se v okolním prostředí.
  2. Díky kojení se matka může rychleji zotavit z porodu. Hormony produkované při kojení umožňují zmenšení dělohy na předporodní velikost.
  3. Díky kojení dítě poznává různorodé chuti. Dítě totiž z mléka nepřímo dostává stopové množství chutí z jídla, které běžně jíte. Takto si dítě později rychleji zvykne na běžnou stravu, než když je krmeno umělou výživou.
  4. Víte, ve kterém prsu je více mléka? V pravém. Toto platí jak pro pravačky, tak i pro levačky. Prsa je dobré při kojení střídat. A protože dítě vypije více z toho prvního, které mu nabídnete, je dobré začít pravým.
  5. Kojení dětí průměrně trvá 15 minut. Tento cyklus se sestává z fází aktivního sání a odpočinku, které se střídají.
  6. I když užíváte léky, většinou můžete klidně kojit. Je nesmysl odstavit miminko jen proto, že berete léky. Je lepší se poradit s lékařem nebo lékárníkem, zda jejich užívání má negativní vliv na kojení.
  7. Normy na kojení se v různých zemích liší. Často to souvisí s tím, jak je v dané zemi nastavena délka rodičovské dovolené. Tak například ve Francii nebo ve Švýcarsku matky v průměru kojí jen 3 až 6 měsíců. V Číně nebo USA je to 6 až 12 měsíců, v Turecku až dva roky. V Česku je na evropské poměry dlouhá rodičovská dovolená, přesto mají matky tendenci kojení spíše zkracovat. Což je v rozporu s požadavky WHO, které doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců věku, s příkrmy pak doporučuje pokračovat do 2 let věku dítěte.
  8. Zůstaňme u zajímavostí ze světa. V některých regionech Indie věří, že mlezivo je nečisté a škodlivé pro zdraví dítěte. Matky tím pádem nezahájí kojení dříve než tři dny po porodu, protože míní, že mateřské mléko ještě není připraveno. V mezičase dítěti nabízí horkou vodu, čaj nebo kozí mléko.
  9. V Namibie existuje kmen Himba, kde je takřka 100% míra výlučného kojení. Je to proto, že podle tradice se matky v poslední fázi těhotenství stěhují za svými matkami (nastávajícími babičkami), aby prošly rituálem, kdy jim je vysvětlen celý proces péče o děti včetně kojení.
  10. Jednou ze zemí, kde otázka kojení na veřejnosti není vůbec téma, je Itálie. Matky zde kojí na veřejnosti všude a nikdo se nad tím nepozastavuje. Platí to už po dlouhá staletí, ostatně, i na renesančních malbách od Leonarda da Vinci je vidět Blahoslavená Panna Maria, jak kojí Ježíška. A kojení na veřejnosti podporuje i papež František.
  11. V Norsku je kojeno 99 % dětí. Pomáhá tomu správně nastavená norská legislativa a také poměrně dlouhá placená rodičovská dovolená. Norské matky velmi běžně darují mléko do mléčných bank, jsou za to i finančně odměňovány.
  12. Na Filipínách je otázka kojení velkým tématem tamního ministerstva zdravotnictví. V rámci kampaně jsou matky poučovány, aby děti výlučně kojily aspoň 6 měsíců. Dokonce jsou zde ilegální reklamy na kojeneckou výživu

Zdroje:

https://www.verywellfamily.com/breastfeeding-basics-431679

www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/breastfeeding-overview/how-to-breastfeed

https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/things-to-know-about-breastfeeding-newborn/

https://www.motherschoiceproducts.com/breastfeeding-norms-around-the-world/

https://www.womenshealth.gov/its-only-natural/addressing-breastfeeding-myths/incredible-facts

https://www.thesource.org/post/10-things-to-know-about-breastfeeding

https://www.feedo.cz/blog/miminko/15-faktu-o-kojeni-ktere-jste-mozna-neslysely/

Přečtěte si ještě

Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku