Zázvor lékařský
Zingiber officinale
O původu zázvoru toho mnoho nevíme. Nebyl objevený v divoké přírodě a jeho rodnou zemí je s největší pravděpodobností Čína nebo Indie, kde dodnes roste nejvíce biologických druhů. A právě přes Indický oceán a Jižní Čínské moře se zásluhou fénických mořeplavců rostliny zázvoru dostaly také do evropských zemí. Díky svým léčivým účinkům se zázvor rychle stal hojně využívanou bylinou a není divu, že v průběhu následujících století pronikl také do Ameriky, Afriky a Karibiku. Dnes se zázvor pěstuje po celém světě.
Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej jistý hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí. V kuchyni se zázvoru jako koření využívá dodnes.
Ze zázvoru se užívá pouze oddenku. Ten obsahuje nejen aromatické látky (zingiberen, bisabolen a další) a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.
Proč se doporučuje
- posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
- má silné antioxidační účinky
- podporuje činnost kardiovaskulárního systému
- pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
- podporuje normální funkce cest dýchacích
- usnadňuje trávení
- ulehčuje od cestovních nevolností
Říká se že
- má antibakteriální a protizánětlivé účinky
- pomáhá při bolestech hlavy a migréně
- stimuluje krevní oběh
- snižuje cholesterol
- pomáhá při zánětech kloubů
- tiší svalové bolesti
- povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči
- podporuje chuť k jídlu
- pomáhá při nadýmání, pálení žáhy a říhání
- má močopudné účinky
- příznivě působí při léčbě nachlazení a chřipky
- zmírňuje menstruační bolesti
- je účinným pomocníkem při snižování hmotnosti
- je považován za silné afrodiziakum
Víte že
- Tato metr a půl vysoká rostlina připomíná rákosí a její květy se zase podobají orchidejím. Lidé však znají pouze nevzhledný leč velmi účinný žlutý či bílý oddenek pokrytý nahnědlou slupkou.
- Zázvor se pěstuje především v Indii, Indonésii, Číně, Japonsku, Austrálii, Jižní Americe a Nigérii.
- Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik jako celá ovce.
- Známé je použití nakládaného zázvoru v případě japonského tradičního pokrmu sushi, kde slouží k neutralizaci chuti.
- Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
- Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
- Zázvor se slovensky nazývá ďumbier stejně jako nejvyšší vrchol Nízkých Tater.
Recepty
Zázvorový sirup
Suroviny:
Čerstvý zázvor
Med
1-2 citróny
Postup:
Připravte si dostatečně velkou sklenici. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. Citróny omyjte, oškrabte kůru a nakrájejte na tenké plátky. Sklenici na střídačku plňte citrónem a zázvorem až do čtyř pětin. Poté zalijte kvalitní medem, který můžete dochutit třtinovým cukrem. Sklenici důkladně uzavřete a postavte na tmavší a chladné místo, kde ji ponechte v klidu po dobu tří dnů. Po uplynutí lhůty si můžete slít chutný a hlavně léčivý sirup.
Užití:
Sirup se užívá pro posílení imunity a při nachlazení. Lze podávat každý den, přičemž dětem postačí jedna lžíce, dospělí si mohou dopřát lžíci sirupu ráno i večer. Vylouhovaný zázvor lze používat při bolestech v krku.
Zázvorový čaj
Suroviny:
1 lžička čerstvého zázvoru
1 lžička medu
250 ml vroucí vody
Citrónová šťáva
Postup:
Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a zalijte jej vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.
Užití:
Čaj se pije pro posílení imunity i jako prevence před nachlazením a chřipkou.