Topol černý
Populus nigra
Pod bylinami si obvykle představíme drobné květiny či keře. Najdou se však i stromy, které se pyšní stejnými léčivými schopnostmi. Jedním z nich je mohutný široce rozvětvený listnatý strom s chomáčky bílého chmýří – Topol černý dorůstající až do výšky 30 metrů. Majestátně vyhlížející topol se dožívá více než stovky let a mohl by dlouze vyprávět o tom, co se v jeho okolí událo, pokud by ovšem mohl.
Území střední a jižní Evropy je mu původním domovem, ale roste také ve střední a západní Asii a severní Americe. Topol má rád hodně světla a vody, a proto ke svému růstu vyhledává vlhké půdy. Nejčastěji na něj narazíme v okolí velkých říčních údolí, na březích řek a potoků, na pravidelně zaplavovaných půdách (lužní lesy) a vlhkých lesích. Občas se uchytí i na sušším stanovišti, zde je však náchylnější k chorobám a lámavosti vrcholů.
Jeho užití bylo a stále je velmi široké. Kromě bylinkářství se využívá v truhlářství k výrobě nábytku a jiného vybavení (sudy, bedny, překližky na nábytek apod.), v řezbářství a také jaké palivo. V minulosti se mladým dřívím krmil dobytek. Topoly se rovněž vysazovaly kolem řek, potoků, rybníků, ale i cest, hospodářských budov, zemědělských areálů či továren jako ochranné stromořadí před silným větrem či v parcích jako aleje a stromořadí. Odrůda Italica byla vysazována s oblibou kolem fotbalových hřišť.
Účinné látky tedy obsahují mladé pupeny, listy a kůra. Jedná se o silice bohaté na látky humulon a cearyophyllen, dále fenoly salicin a poupulin, flavonoidy, pryskyřici, chrysin, manit, třísloviny, vosky, kyselinu fenolkarbonovou a barviva. Z topolových pupenů se vyrábí propolis, velice účinná látka, která však může u některých jedinců vyvolávat alergické reakce. Tito lidé by neměli propolis užívat v žádné formě.
Velké množství éterických látek obsahují zejména mladé pupeny, které jsou na povrchu pokryté lepkavou hmotou, a příjemně voní. Sběr ještě nerozvitých pupenů je ideální od února do počátku dubna.
Proč se doporučuje
- podporuje normální činnost ledvin a močového měchýře
- pozitivně působí na normální funkce dýchacího systému
- udržuje v běhu normální činnost cévní soustavy
Říká se že
- posiluje imunitní systém a vitalitu
- má antibakteriální a analgetické účinky
- má močopudné účinky a léčí záněty močového měchýře
- působí dezinfekčně a hojivě
- tiší revmatické bolesti kloubů
- příznivě působí na hemeroidy
- urychluje léčbu špatně se hojících ran, omrzlin a popálenin od slunce
- snižuje horečku
- pomáhá lidem léčících se s lymskou boreliózou
- příznivě působí při zánětu prostaty
Víte že
- Topol je vysazován podél říčních toků a na březích rybníků za účelem zpevnění břehů.
- Vysazováním topolu se vysušovaly bažiny, protože dokáže z půdy vysát velké množství vody. Kořenový systém je hluboký a dosahuje daleko od stromu.
- Patří mezi rychle rostoucí dřeviny a využívá se také jako zdroj obnovitelných zdrojů energie.
- V truhlářství se používá jako imitace drahých exotických dřevin.
- Starověký řecký lékař a botanik Pedánius Diskoridés doporučoval obklad z listů smíchaný s octem při léčbě dny a plody smíchané s octem při léčbě epilepsie.
- Egypťané používali topolovou mast k balzamování mrtvých těl.
- Jeho příbuzným je Topol bílý, který produkuje nejvíce účinných látek na podzim.
- V případě předávkování vyvolává nevolnost a zvracení.
Recepty
Odvar z pupenů topolu
Suroviny:
30 g čerstvých pupenů
1 l studené vody
Postup:
Čerstvé pupeny vložte do studené vody a přiveďte k varu. Povařte přibližně 3 minuty a poté nechte ještě cca 10 minut louhovat.
Užití:
Odvar pomáhá při revmatických obtížích. Denně vypijte nejvýše 4 šálky odvaru.
Topolové víno
Suroviny:
70 g čerstvých pupenů
1 lahev bílého víno
Postup:
Čerstvé pupeny lehce pomačkejte a zalijte bílým vínem. Nechte po dobu 1 týdne macerovat v lahvi nejlépe sladkého dezertního vína. Poté přeceďte a pupeny důkladně vymačkejte. Přefiltrujte přes kávový filtr a uskladněte na tmavším a chladném místě.
Užití:
Takto připravené víno je účinným pomocníkem při chronické bronchitidě (zánětu průdušek). Užívá se 1 až 1 a 1/2 likérové odlivky vždy před obědem a před večeří.
Mast z pupenů topolu
Suroviny:
60 g čerstvých nebo usušených pupenů
15 g blínové nati
450 ml vody
180 g vepřového sádla
Postup:
Pupeny smíchejte s blínovou natí a vodou. Směs je nutné nechat odstát po dobu 6 hodin. Poté do směsi přidáme vepřové sádlo a přivedeme k varu. Na mírném ohni nechte pomalu odpařit všechnu vodu. Nakonec mast proceďte pod tlakem.
Užití:
Mast pomáhá zevně při revmatických obtížích a také při spáleninách.