Máta peprná
Mentha piperita
Během letních měsíců oceníte chutný a především osvěžující drink obsahující mátu a citrón. Účinky máty se však neomezují pouze na její výraznou mentolovou chuť, kterou vystihují i lidové názvy této rostliny – větrovka, větrová bylina, pepřová máta, větrové koření či balšám.
Máta peprná pravděpodobně pochází ze západní Evropy a konkrétně z ostrovní země – Velké Británie. Jejích blahodárných účinků si však cenili již staří Egypťané před tisíci lety. Dnes mátu najdeme ve všech koutech světa. Lidé si ji oblíbili nejen pro její účinky, ale také jako výrazné dochucovadlo salátů, dresinků, zmrzlinových pohárů a zejména míchaných nápojů.
Ve volné přírodě na mátu příliš nenarazíte. Chcete-li si tedy užívat jejích výhod, nezbude vám nic jiného, než si ji vypěstovat. Pěstování není nijak náročné, mátě se daří v mírném teplotním pásu. Stačí tedy vybrat závětrné místo s dostatkem slunce. Vybrat si můžete zhruba z 15 druhů (např. máta vodní, kadeřavá, klasnatá a další).
Z máty využijete nejen listy, ale také nať. Listy máty obsahují silice, mentol, menthon, menthofuramen, piperot, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších asi 40 účinných látek.
Proč se doporučuje
- podporuje normální činnost trávicí soustavy a střev
- posiluje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém
- má příznivé účinky na dýchací systém
- pomáhá při nadýmání
- má relaxační účinky a příznivě působí na kvalitu spánku
Říká se že
- pomáhá při nemocech žaludku a křečích trávicího traktu
- má dezinfekční účinky
- pomáhá při léčbě nachlazení, zánětu průdušek a dýchacích potížích
- je vhodná při špatném trávení
- zmírňuje kožní problémy (svědění, vyrážky, kopřivka)
- čistí a osvěžuje dech
- zvyšuje chuť na jídlo
Víte že
- Máta je vytrvalou bylinou. Dorůstá až do výšky 80 centimetrů a poznáte ji podle ochlupené lodyhy a charakteristických světle zelených listů s kopinatou až vejčitou čepelí.
- Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je jaro a jednu rostlinu můžete pěstovat až 5 let.
- Listy máty je nejlepší sbírat během suchých dnů a to v pravé poledne.
- Pěstujete-li mátu vedle kopřivy, bude máta produkovat více éterických olejů.
- Naopak se nesnese s heřmánkem, a proto je nikdy nepěstujte vedle sebe.
- Příliš časté pití mátového čaje může vést k poruchám krevního obrazu.
- Staří Egypťané používali mátu jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu.
Recepty
Mátové bonbóny
Suroviny:
2 lžíce silného mátového čaje
120 g medu
100 g cukr krystal
šťáva z 1 půlky citrónu
Postup:
Smíchejte med, citrónovou šťávu s krystalovým cukrem a vařte až do doby, dokud nezískáte tzv. velkou perlu. Poté přidejte mátový čaj (případně mátovou šťávu s lihem v poměru 1:1). Lehce povařte a vzniklou hmotu vylejte na desku. Nakrájejte na menší čtverečky a uložte do sklenic.
Užití:
Bonbóny pomáhají při nachlazení a kašli.
Mátový likér
Suroviny:
2 hrsti čerstvě nasbírané máty
80% čistý lih
1 litr destilované vody
500 g cukru
Postup:
Čerstvě natrhané mátové listy operte a vložte do lahve. Zalijte lihem a na teplém místě nechte louhovat 2 týdny. Poté výluh přeceďte a smíchejte s cukrem rozvařeným v destilované vodě. Před prvním použitím nechte likér uležet několik týdnů.
Užití:
Likér pomáhá především při nachlazení. Zmirňuje kašel.
Mátový sirup
Suroviny:
60 g čerstvé máty (listy)
500 g cukru krystal
1 citrón
1 litr vody
Postup:
Povařte vodu s cukrem. Odstraňte pěnu a do hustého cukerného sirupu vsypejte nakrájené čerstvé listy máty. Nechte projít varem, poté odstavte a louhujte zhruba 60 minut. Sirup dochuťte pár kapkami citrónové šťávy a přelejte do sklenic.
Užití:
Mátový sirup je skvělým pomocníkem nejen při nachlazení, ale také při potížích s trávením a nechutenstvím. Užívejte nejvýše 1 polévkovou lžíci 3x denně.
Mojito
Suroviny:
čerstvé mátové listy
100 ml bílého rumu
3 lžičky třtinového cukru
½ limetky
150 ml sodovky
sklenice s ledem
Postup:
Listy máty, třtinový cukr a nakrájenou limetku podrťte, zalejte ledem, bílým rumem a sodovku. Ozdobte kolečkem limetky a podávejte.
Využití v kuchyni
Máta se nepoužívá pouze k přípravě oblíbeného osvěžujícího alkoholického nápoje mojita, ale přidává se také do moučníků, omáček, rýže, bylinkového másla, salátu a mnoho dalších.