Čajovník čínský
Camellia sinensis
Převážná část dnešní společnosti vnímá čaj jako běžný ničím výjimečný nápoj, který najdeme v každé domácnosti v podobě typických čajových sáčků. Zapomeňme však na tyto již klasické čajové sáčky, které mají se skutečným čajem kromě názvu pramálo společného. Jedinou surovinou, z níž je možné vyrobit kvalitní černý, bílý, zelený či žlutý čaj, je čajovník čínský.
Kolébkou čajovníku je Čína. Právě v čínských monzunových oblastech byly objeveny menší stále zelené keře, z jejichž listů se začal vyrábět tento legendární nápoj oblíbený ve všech kulturách. Tradice pití čaje je známá již od třetího tisíciletí před naším letopočtem. Do zemí mimo Čínu a její asijské sousedy však obliba čaje pronikla až kolem 10. století. Brzy však čaj zdomácněl a například Britové prosluli svým „čajem o páté“.
I dnes je Čína největším producentem čaje na celém světě. Plantáže však najdeme nejen v Číně, ale také v Japonskou, Indii, Indonésii, Vietnamu, Kavkazu, Cejlonu, Tchai Wanu, Bangladéši, na Jávě, Sumatře, jižní Africe a dalších oblastech. Čajovníku svědčí subtropické a tropické velmi vlhké klima ideálně ve vyšších polohách nad 2 000 m. n. m. Právě vysokohorské podnebí snáší čajovník více než dobře a jeho kvalita se se stoupajícími metry rapidně zvyšuje.
Mladé listy a výhony čajovníků obsahují hlavní účinnou látku alkaloid kofein, která se vyznačuje povzbuzujícími účinky, a dále velké množství tříslovin, vlákninu, škrob, bílkoviny, katechiny, organické kyseliny, vitamíny a minerální látky.
Proč se doporučuje
- Podporuje normální činnost srdce
- Udržuje normální hladinu glukózy v krvi
- Podporuje normální stav kostí
- Posiluje celkový imunitní systém
- Působí jako přirozený antioxidant
- Prospívá normálnímu stavu pokožky
- Urychluje metabolismu a kontroluje tělesnou hmotnosti
- Má pozitivní vliv na dentální zdraví
- Příznivě stimuluje fyzický i psychický stav
- Pozitivně ovlivňuje duševní a fyzické schopnosti
- Přispívá k vyšší koncentraci a lepšímu spánku
Říká se že
- Potlačuje únavu a přináší osvěžení
- Má močopudné účinky
- Podporuje dýchání
- Blahodárně působí na zažívací trakt
- Pozitivně ovlivňuje močové ústrojí a ledviny
- Zelený čaj pomáhá při rakovině
- Zvyšuje pevnost kostí u starších žen
- Preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám
- Snižuje hladinu cholesterolu
Víte že
- Čajovník je stálezelený keř, jenž dorůstá do výšky až 15 metrů. Jsou však známy i keře vysoké dokonce 30 metrů. Pro čajovník jsou typické bílé květy s výrazným aroma.
- Na plantážích jsou keře udržované ve výšce 1 metru kvůli pohodlnému sběru čajových lístků.
- Nejkvalitnější čaje dávají rostliny rostoucí ve výškách nad 2 500 m. n. m., kde je dostatečná vlhkost.
- Nejaromatičtější jsou listy na vrcholu a koncích větviček. Aroma slábne směrem dolů.
- Nejkvalitnější listy nosí tzv. tips neboli koncové větve s mladými listy.
- Rodové jméno Camellia získal čajovník po českém botanikovi Jiřím Kamelovi.
Recepty
Z listů čajovníků se vyrábí pravý čaj v různých variantách. Výsledný typ čaje ovlivňuje způsob zpracování čajových lístků. Způsob zpracování lístků nazýváme fermentace, která může být úplná, částečná nebo žádná, a dle její úrovně získáme následující typy čaje:
- Zelený čaj je nefermentovaný
- Bílý čaj je lehce fermentovaný
- Žlutý čaj je lehce dodatečně fermentovaný
- Polozelený čaj je částečně fermentovaný
- Černý čaj je čaj dokonale fermentovaný
- Pu-erh je 2krát fermentovaný, přičemž druhá fermentace probíhá za přítomnosti mikroorganismů
Nejvíce zdraví prospěšných účinků má údajně zelený čaj, který bývá označován za „pravý čaj“. Prochází minimální oxidací, a proto si zachovává nejvíce cenných látek. Při výrobě zeleného čaje se čajové lístky rovnoměrně usuší na bambusových lískách a poté se upraží. Mezi nejoblíbenější čaje patří zelené čaje čínské a japonské. Z čínských čajů jsou nejznámější Longjing, Gunpowder a Lu An Gupian, z japonských Banča, Senča, Kabusé či Gjokuro. Nabídka zelených čajů je však mnohem bohatší, než si dokáže Evropan vůbec představit.
Jak správně uvařit pravý čaj?
Příprava čaje není pouze o zalití čajového sáčku, jak jsme zvyklí. Jedná se spíše rituál. Nejprve si uvařte vodu. Důležitá je teplota, která závisí na druhu čaje. Obvykle je doporučována teplota mezi 60 až 85 ℃. Čím je čaj kvalitnější, tím vyšší teplotu vody snese. V případě, že použijete příliš horkou vodu, čaj zhořkne a nebude chutný. Než se voda uvaří, vyhřejte konvičku a vložte do ní přiměřené množství čaje. Na čtvrt litru se obvykle dává jedna až dvě lžičky. Poté čaj zalijte a nechte louhovat 2 až 5 minut.