Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Za tradiční jarní půst nemohla chudoba a nedostatek, ale moudrost našich předků

1-71749367

Že jaro definitivně převzalo žezlo, o tom není pochyb. Stromy, keře a byliny začínají hrát barvami a květy hltají teplé sluneční paprsky doslova plnými doušky.

S jarem souvisí řada tradic a zvyků. Protože naše společnost miluje, když si může užívat a bavit se, pod nejoblíbenějšími zvyky si zřejmě představíte mrskut, pomlázku nebo šmigrust – záleží, na jaký název jste ze svého kraje zvyklí –, dále plesy, vesnické oslavy nebo v poslední době den svatého Patrika. Zkrátka vše, co je spojené s konzumací výborných pokrmů nebo nápojů.

Jenže, nebylo by správné „vyzobat“ z palety lidových zvyků jen ty nejpříjemnější. I ty nepopulární tradice, které byly spojeny se strádáním a odříkáním, měly svůj význam. Platí to i pro jarní půst. Dnes si o něm povíme víc. Kromě toho vám poradíme, jak si takový půst naordinovat pro současnou dobu. Není to žádné utrpení a pro vaše zdraví to přinese jen samá pozitiva.

Půst od Tří králů do Velikonoc s jedinou přestávkou

Základní definici tradičního masopustu zná snad každý. Pevné datum jeho začátku bylo od pradávna na Tři krále, tedy 6. ledna. Jeho definitivní konec pak nastává na Velikonoce. A v mezidobí, někdy na přelomu února a března, si lidé dopřáli několik dní „oddychu“, kdy se mohli dosyta najíst, napít a pobavit. Toto období odstartoval dle tradice tzv. Tučný čtvrtek, kdy se vystrojila pořádná hostina, obvykle se zabijačkou. Pak se o slovo přihlásila Taneční neděle s veselicemi a plesy, které probíhaly až do Maškarního úterý. Ale hned nato přišla Popeleční středa, kdy ponocný troubením na roh zavelel ke konci veselení a k návratu ke střídmému životu.

Tento svátek se nazývá někde ostatky, někde fašank, oficiálně je to ale masopust nebo karneval. A ať už mluvíme o průvodu masek na českých dědinách, o „Il Carnevale“ v italských Benátkách nebo o proslulém gigantickém mejdanu v Riu, vše vychází ze stejného základu.

Restart metabolismu

Proč si vlastně lidé na tak dlouhou dobu upírali dobré jídlo a pití? Bylo by chybou svalovat to na všeobecnou bídu a nedostatek. Naši předkové tehdy cítili mnohem více než my spojení s přírodou. Příroda stanovila jasná pravidla: na zimu vše odkvete, dny se zkrátí a zemi pokryje sníh, na jaře se pak vše postupně vrátí do normálu. Obyvatelům krajiny tak nezbude, než se na zimu pořádně předzásobit, tedy naládovat do těla co nejvíce energie, aby mrazové dny ve zdraví přežili. Jakmile zlý čas pomine, metabolismus je třeba restartovat. Činíme tak pohybem venku, dýcháním a konečně i stravou – která ale musí být zdravá a střídmá.

Játra v tomto období fungují na plné obrátky

Je takové chování anachronismus, když zimy už nejsou tak studené, jak bývaly, a i v lednu najdeme na pultech obchodů maso, pečivo, sladkosti nebo exotické ovoce? Odpověď zní: ne! Naše těla totiž stále ctí posvátné zákony přírody. Právě na jaře zaznamenáváme nejvyšší aktivitu jater. Fungují na plné obrátky, aby odstranila z těla nepotřebné zásoby a škodliviny. K bezvadnému výkonu jater a žlučníku je zapotřebí konzumace stravy lehké a zdravé. To ostatně potvrdily i nejmodernější lékařské výzkumy.

40 dní se zdravou stravou? Žádný problém

Není vůbec ke škodě, když k jaru nasadíte „půst“. A neznamená to, že se musíte zcela zříci potravy. Po vzoru našich předků a doporučení potravinových specialistů se spíše zamyslete nad svým jídelníčkem. Odbourejte z něj uzeniny, smažená jídla  a sladkosti. Naopak nasaďte více zeleniny, ovoce, zakysané mléčné výrobky a celozrnné výrobky. I když ryba je také maso, i středověcí křesťané před konzumací ryb přivírali oči – ryba je jídlo chudých a půst zdrženlivosti se na ni nevztahuje. Jen si dopřejte pstruha, nabízí-li ho vaše oblíbená restaurace – doplníte tak do svého těla zásoby omega-3 mastných kyselin, vitaminu B a některých minerálů. Objevujte kouzlo léčivých bylin, ať už v podobě detoxikačních směsí, nebo léčivých čajů. Naopak se vystříhejte pokrmů z fastfoodových restaurací, sladkostí a slaných dobrůtek.

Těch čtyřicet dní to určitě vydržíte!

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně