Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

1-181192194

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi tradičnější způsob oslavy, pak určitě napečete beránka, sníte něco sladkostí, z vykoledovaných vajec připravíte výbornou pomazánku.

Proč ne, Velikonoce jsou svátky radosti a stojí za to si jednou dopřát. Ovšem na nejednoho z nás čeká pak nepříjemné překvapení, až se postaví po svátcích na váhu. To číslo, které váha ukáže, má podobný efekt jako když vás deset koledníků polije studenou vodou.

Dnes si povíme o způsobu, jak se po Velikonocích vrátit zpět do formy. A jak k tomu použít něco, co jste přes svátky měli vystavené jako hezkou bytovou dekoraci. Nevěřili byste, kolik zdraví v sobě skrývá velikonoční osení.

Kdy začít pěstovat osení a jak postupovat

Velikonoční osení je chloubou každé hospodyně a hospodáře. Důležité je dobře načasovat jeho zasetí, aby bylo tak akorát dlouhé, husté a hezky zelené. Když použijete semena pšenice či ječmenu, což jsou nejoblíbenější plodiny, tak je ideální zaset asi 14 dní před Velikonocemi. Letos v roce 2024 to vychází na zhruba 19. březen, takže okolo svátku Josefa. Když zapomenete, ještě stále můžete asi 5 dní před Velikonocemi použít semena čočky nebo řeřichy. Ty rostou velmi rychle, takže do Velikonoc z nich budete mít také velice pěkné osení.

A kde pěstovat? Samozřejmě v truhlíku nebo hezkém květináči. Když nemáte místo, postačí ozdobná miska na parapetu. Na dno zvolené nádoby dejte vrstvu drenáže a na ni nasypte několik centimetrů silnou vrstvu zahradní zeminy. Pak vysejte osení tak, aby jednotlivé obilky byly blízko sebe. Zasypte ještě 2 centimetry zeminy, aby mělo rostoucí osení stabilitu, a nechte pěkně na světle. Každý den zalévejte, hlína musí být pořád vlhká (ne ale příliš).

Mladý ječmen v té nejčerstvější formě

Po Velikonocích vaši chloubu nevyhazujte. Na osení si totiž můžete báječně pochutnat, a ještě něco uděláte pro své zdraví. Viděli jste v obchodech s biovýživou šťávu z mladého ječmene, která je nyní tolik populární coby takzvaná superpotravina? Šťáva z ječmene není vylisovaná z ničeho jiného než z osení. Ječmen obsahuje vitaminy B, C a E a vašemu tělu dodá vápník, železo, zinek nebo hořčík.

Lístky ječmene ostříhejte a použijte do salátu případně je rozmixujte v koktejlu s ovocem či zeleninou, nebo jen s vodou. Ječmen obecný působí jako antioxidant a v zelené formě přináší i celkové povzbuzení organismu díky vyššímu obsahu vitaminů a minerálů. Ječmen dále napomáhá normální funkci jater a žlučníku.

Žito seté

Možná jste zasadili žito a po Velikonocích se v květináči díváte na pěkné mladé výhonky. Ty stačí posekat jemně nožem nebo nůžkami a přidat do salátu. Také ho můžete uvařit jako rýži nebo hrstku namočeného žita přidat do chleba, pokud patříte mezi ty, co si doma rádi napečou vlastní. Žito seté je výborné i jako zavářka do polévky. A jak prospějete svému organismu? Žito přispívá k normální funkci jater. Žito obsahuje vitamíny skupiny B a E a také draslík, fosfor, zinek a další.

Zelená pšenice

Osení z pšenice můžete použít do studených i teplých salátů a do zeleninových směsí. Rovněž můžete pšenici přidat do polévky, případně do zeleninové nebo houbové placičky. Pšenice je chuťově neutrální, čímž se dobře páruje s chuťovými vlastnostmi jiných potravin. Představuje zdroj energie, obsahuje železo, vápník, fosfor, zinek nebo hořčík, ale i vitamín E, kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B.

Přečtěte si ještě

Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně