Tofu: Nízkokalorický zdroj bílkovin, vápníku a železa
Tofu bývá zdrojem mnoha vášnivých diskusí. Zatímco jedni jej považují za cenný zdroj bílkovin, vápníku a železa, druzí jej vnímají jako nechutnou náhražku masa. Tofu si opravdu nelze s masem jednoduše splést a ani nemůžeme popřít, že příliš lákavě nevypadá. Je však pravda, že se jedná o velmi důležitý zdroj výše uvedených látek, který je navíc nízkokalorický a neobsahuje lepek.
Není divu, že se tofu stalo oblíbenou pochoutkou vegetariánu a veganů, a jednou z vhodných potravin pro lidi, kteří musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Nemusíte však patřit ani do jedné skupiny, a přesto můžete zařazením tofu obohatit svůj zdravý jídelníček.
Co je tofu?
Tofu je původem rostlinný produkt a jeho zdrojem je oblíbené sójové mléko vyráběné ze sójových bobů. Sója patří do skupiny luštěnin, o které je známo, že obsahuje značné množství bílkovin neboli proteinů. I přesto, že tofu může působit nepřirozeným a umělým dojmem, nejedná se o uměle vyrobenou potravinu.
Sójové boby je nutné propláchnout a namočit. V průběhu následujících dní boby nabobtnají, a poté se rozmixují do husté, ale zároveň velmi jemné kaše. Následuje vaření sójové kaše při vysoké teplotě a pasírování, v jehož důsledku vznikne sójový nápoj. Tím výroba tofu nekončí. Nápoj se musí vysrážet vápníkem a poté se z něj zatížením vymačká přebytečná voda. Teprve nyní vzniká přírodní tofu bez jakýchkoliv příchutí a dochucovadel.
Nejlepší zdroj bílkovin pro vegetariány
Tofu jako maso nevypadá, ani tak nechutná. Podívejme se na tofu a jeho složení blíže. Obsahuje velké množství vápníku, železa a hořčíku stejně jako libové maso, dále pak vitamín K a B6, riboflavin, thiamin, niacin, kyselinu listovou, mangan, fosfor a selen. Sója, z níž je tofu vyrobené, navíc obsahuje základní esenciální aminokyseliny.
Pro skupiny lidí, které z různých důvodů odmítají jíst maso, se tofu stává jedinečným zdrojem bílkovin. Tofu je také vhodnou potravinou pro lidi držící bezlepkovou dietu a rovněž pro osoby, které se snaží shodit přebytečná kila. Přestože tofu dodává tělu velké množství důležitých látek, neobsahuje téměř žádné kalorie, cholesterol ani žádný tuk navíc.
V Číně sója odpradávna patřila k posvátným potravinám a využívá se v tradiční medicíně. Zastánci alternativních metod tvrdí, že sójové tofu nejenže snižuje riziko obezity, ale také cukrovky, aterosklerózy, vysokého tlaku a jiných chorob kardiovaskulárního systému, rakoviny a mimo jiné také pozitivně působí na vzhled pleti a kvalitu vlasů. Nemusíte chutné maso nahradit tofu úplně, ale občasná výměna vašemu tělu může prospět.