Tofu: Nízkokalorický zdroj bílkovin, vápníku a železa | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Tofu: Nízkokalorický zdroj bílkovin, vápníku a železa

tofu

Tofu bývá zdrojem mnoha vášnivých diskusí. Zatímco jedni jej považují za cenný zdroj bílkovin, vápníku a železa, druzí jej vnímají jako nechutnou náhražku masa. Tofu si opravdu nelze s masem jednoduše splést a ani nemůžeme popřít, že příliš lákavě nevypadá. Je však pravda, že se jedná o velmi důležitý zdroj výše uvedených látek, který je navíc nízkokalorický a neobsahuje lepek.

Není divu, že se tofu stalo oblíbenou pochoutkou vegetariánu a veganů, a jednou z vhodných potravin pro lidi, kteří musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Nemusíte však patřit ani do jedné skupiny, a přesto můžete zařazením tofu obohatit svůj zdravý jídelníček.

Co je tofu?

Tofu je původem rostlinný produkt a jeho zdrojem je oblíbené sójové mléko vyráběné ze sójových bobů. Sója patří do skupiny luštěnin, o které je známo, že obsahuje značné množství bílkovin neboli proteinů. I přesto, že tofu může působit nepřirozeným a umělým dojmem, nejedná se o uměle vyrobenou potravinu.

Sójové boby je nutné propláchnout a namočit. V průběhu následujících dní boby nabobtnají, a poté se rozmixují do husté, ale zároveň velmi jemné kaše. Následuje vaření sójové kaše při vysoké teplotě a pasírování, v jehož důsledku vznikne sójový nápoj. Tím výroba tofu nekončí. Nápoj se musí vysrážet vápníkem a poté se z něj zatížením vymačká přebytečná voda. Teprve nyní vzniká přírodní tofu bez jakýchkoliv příchutí a dochucovadel.

Nejlepší zdroj bílkovin pro vegetariány

Tofu jako maso nevypadá, ani tak nechutná. Podívejme se na tofu a jeho složení blíže. Obsahuje velké množství vápníku, železa a hořčíku stejně jako libové maso, dále pak vitamín K a B6, riboflavin, thiamin, niacin, kyselinu listovou, mangan, fosfor a selen. Sója, z níž je tofu vyrobené, navíc obsahuje základní esenciální aminokyseliny.

Pro skupiny lidí, které z různých důvodů odmítají jíst maso, se tofu stává jedinečným zdrojem bílkovin. Tofu je také vhodnou potravinou pro lidi držící bezlepkovou dietu a rovněž pro osoby, které se snaží shodit přebytečná kila. Přestože tofu dodává tělu velké množství důležitých látek, neobsahuje téměř žádné kalorie, cholesterol ani žádný tuk navíc.

V Číně sója odpradávna patřila k posvátným potravinám a využívá se v tradiční medicíně. Zastánci alternativních metod tvrdí, že sójové tofu nejenže snižuje riziko obezity, ale také cukrovky, aterosklerózy, vysokého tlaku a jiných chorob kardiovaskulárního systému, rakoviny a mimo jiné také pozitivně působí na vzhled pleti a kvalitu vlasů. Nemusíte chutné maso nahradit tofu úplně, ale občasná výměna vašemu tělu může prospět.

Přečtěte si ještě

Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně