Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Sacharidy na talíři: jáhly, kuskus, pohanka a špalda

sacharidy

Semena obilnin a řady jiných rostlin patří k základním složkám lidské potravy jako jeden z hlavních zdrojů sacharidů, bez kterých by lidské tělo nemohlo fungovat. Není však zrno jako zrno. Každý druh obsahuje různé množství sacharidů, tuků a dalších látek.

Obiloviny pro většinu lidí představuje pšenice, ze které se vyrábí běžná bílá mouka, a z ní pečivo, těstoviny a další výrobky, které konzumujeme. Obilovin a tzv. pseudoobilovin, které se mohou použít jako alternativa k pravým obilovinám, je však ve skutečnosti mnohem více druhů. V zájmu zdraví je vhodné zpestřit konzumaci běžné pšenice o další typy zrn, která mnohdy neobsahují lepek, kterého je v pšenici až 80 %.

Objevte jáhly

Prosné jáhly pochází z Asie a jedná se o potravinu našich dávných předků. Loupané proso bylo, v relativně nedávné minulosti, nahrazeno rýží. Z hlediska pestrosti potravin je to však škoda, protože proso obsahuje významné množství vitamínu B6 (pyridoxinu), zinek, hořčík, fosfor či železo a neobsahuje lepek. Z jáhel je možné připravit sladkou kaši, ale i chutnou přílohu k masu či zelenině.

Kuskus je hotový za pár minut

Rostoucí oblibě se těší kuskus. Jeho příprava je velice rychlá a nenáročná. Obvykle stačí kuskus zalít vroucí vodou a zhruba za 3 minuty máte připravenou chutnou přílohu vhodnou k masu, zelenině či základ k ochucení nasladko. Kuskus není ve skutečnosti druhem obiloviny, ale jde o malé kuličky těsta vyrobeného z pšenice, ječmene či prosa. Pokud tedy požadujete bezlepkovou stravu, vždy se přesvědčte, z čeho je kuskus vyrobený.

Na vitamíny a minerály je bohatá pohanka

Kdysi hojně využívaná pohanka by si dnes zasloužila mnohem více pozornosti. Jedná se o velice zdravou pseudoobilovinu, bohatou na vitamíny i minerály. V jejím složení najdeme vitamíny B1 (thiamin), B3 (niacin), B5 (kys. pantothenová) a minerály, jako je hořčík, zinek, fosfor, draslík a další. Neobsahuje vůbec žádný lepek, takže je ideálním zdrojem sacharidů pro celiaky. A k tomu obsahuje rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Společně pak posilují imunitu a udržují zdravé cévy.

Špalda: starobylá pšenice

Špalda je poddruh pšenice a to znamená, že obsahuje i lepek. Avšak není lepek jako lepek, slovem „lepek“ se označuje ne zcela stejnorodá skupina bílkovin. Jinými slovy, lepek je trochu jiný v pšenici seté a jiný ve špaldě. Některé prameny uvádějí, že špalda je pro trávení šetrnější, každopádně se však jedná o zpestření. Jako u všech obilnin, jsou za zdravější považovány celozrnné výrobky, vynikající přílohou je například špaldový bulgur. Oproti ozimé pšenici má špalda o něco více bílkovin.

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně