Proč jsou celiakie a jiné formy nesnášenlivosti lepku tak rozšířené? A jak s nimi cestovat? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Proč jsou celiakie a jiné formy nesnášenlivosti lepku tak rozšířené? A jak s nimi cestovat?

1-42566893

Celiakie je typickým příkladem civilizační choroby. O případech lidí, kteří špatně snášejí lepek, se naše babičky mohly maximálně dočíst v knížkách.  Mezi lidmi naší generace je ale těchto lidí už poměrně dost a počet neustále narůstá. Podle magazínu The Scientist mělo v roce 1950 celiakii jen 0,1% mladých dospělých v Minnesotě, zatímco v roce 1995 jich bylo již celé procento. Tyto výsledky přineslo jednoduché porovnání vzorků krve. Podobný test provedli ve Švédsku, které si v 80. a 90. letech prošlo jakousi epidemií celiakie. Zde byla roku 1997 choroba diagnostikována až u 2-3% lidí, kteří dosáhli věku 12 let.

Nemocných je ale ve skutečnosti mnohem více. Český Institut klinické a experimentální medicíny tvrdí, že celiakii má každý pátý člověk z tisíce obyvatel, ale jen 15% z nich o nemoci ví. A oproti původním předpokladům nejde o onemocnění dětského věku. Celiakii tak můžete dostat i jako dospělý jedinec.

Celiakie není alergie

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí glutenu čili lepku. Hodně lidí nesprávně zaměňuje celiakii za alergii na lepek. Alergie na lepek je samostatná choroba, jejíž příznaky (svědění v ústech, bolest v krku, zvracení) zaznamenáváme okamžitě po požití lepku. Jistou výhodou oproti celiakii je, že alergie je léčitelná. To celiakie se projevuje svými příznaky až po několika hodinách, ba i dnech od pozření potraviny. Proto hodně lidí dlouho netuší, že touto nemocí trpí. Úplné odstranění nemoci není v současné době možné. Celiakie je tak pomyslnou koulí na noze, která postiženého doprovází do konce života.

Účinné řešení? Jedině přísná dieta

Tak jako není známa efektivní léčba, není známa ani příčina výskytu nemoci. Odborníci vinu připisují změně stravovacích návyků v posledních generacích a – paradoxně – vysokým hygienickým standardům, které panují okolo nás v posledních desetiletích.

Při celiakii je lepek nežádoucí látkou, která poškozuje sliznici tenkého střeva a tudíž i jeho vstřebávací funkce. Proto organismus hůře vstřebává živiny, vodu i minerály a vitaminy. Co je důsledkem? Průjmy, nadýmání, únava, a dále pak chudokrevnost, předčasné řídnutí kostí a poruchy kůže, poškození vlasů i zubů, úzkost až deprese. Z toho je jasné, že celiakie má nejen střevní, ale i mimostřevní příznaky.

Jedinou cestou, jak zabránit nejhoršímu, je zavést bezlepkovou dietu. Při ní se musíte vyvarovat všem výrobkům z obilí, tedy i mouce, strouhance, jíšce, těstovinám a knedlíkům a také moukou zahuštěným polévkám a omáčkám. Povoleny naopak jsou potraviny z rýže, brambor, kukuřice a pochopitelně maso, ovoce a zelenina.

Při cestování do zahraničí mějte po ruce kartičku

Výběr produktů, které mají 0% obsah lepku, je v dnešní době už poměrně široký. Každý se rychle zorientuje, kde v blízkosti bydliště zakoupit ty správné potraviny.

Potíž může nastat při cestování. Protože je doba dovolených, upozorňujeme na webové stránky www.celiak.cz, kde je možné najít všechny potřebné informace. Praktickou pomůckou jsou restaurační kartičky – jednoduše si stáhnete krátký text, který stručně říká, co je celiakie a co člověk na bezlepkové dietě jíst smí a co nesmí. Text si stáhnete v libovolném jazyce a poté jej můžete ukázat na místě vašeho zahraničního pobytu kdykoli je to zapotřebí – v obchodě i v restauraci.

Přesto ale doporučujeme si na dovolenou přibalit vlastní zásoby a jíst a pít vyzkoušené potraviny. Ty můžete nakoupit v lékárnách PharmaPoint, objednání je možno přes náš rezervační systém na stránce https://bezlepek.pharmapoint.cz/.

 Jste-li zdraví, bezlepkovou dietu nepotřebujete

Na závěr malá připomínka. Pokud celiakií ani alergií na lepek netrpíte, není bezlepková dieta vůbec zapotřebí. Lepek je tradiční součástí evropské kuchyně, je zdrojem bílkovin a zdravé osobě v přiměřeném množství nijak neublíží.

https://www.the-scientist.com/features/the-celiac-surge-31438

https://www.ikem.cz/cs/celiakie/a-1980/

https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/rozdil-mezi-alergii-na-lepek-a-celiakii

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/celiakie-je-nevylecitelna-ale-bezlepkova-dieta-vam-zachrani-zivot.A110124_133047_zdravi_pet

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku