Proč je detoxikace jater prospěšná? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Proč je detoxikace jater prospěšná?

detoxikace (1)

Játra jsou nepostradatelným orgánem, který hraje hlavní roli ve všech významných funkcích. Pro příklad si uveďme ty nejdůležitější – detoxikace, ukládání a vylučování bilirubinu, metabolismus sacharidů, bílkovin, tuků a hormonů. Nefungují-li játra správně, dochází k oslabení imunity a později i vzniku řady nebezpečných nemocí.

Velkou měrou se játra podílí zejména na průběžné očistě organismu od všech škodlivých látek, které do těla pronikají, a které nazýváme toxiny. V minulosti zvládly játra organismus detoxikovat bez problémů samy, avšak v současné době velice těžko zvládají zvýšený nápor toxinů valící se z okolního stále více znečištěného prostředí a příliš chemicky upravených potravin. Játrům je nutné pomoci zvenčí.

Nejlepší je včasná prevence

Když už se toxiny v játrech nahromadí v příliš velkém množství, objeví se paraziti, kteří mohou dlouhodobě a bohužel i trvale poškodit zdraví. Pomoci může včasná detoxikace, nic však není lepší než prevence. Ta přitom není nijak náročná a vyžaduje přemýšlet nad tím, co konzumujeme, pijeme a jak se staráme o své zdraví.

Velké množství toxinů totiž do organismu proniká skrze nekvalitní jídlo, pití a vliv má také nedostatek pohybu či nadměrný stres. To, že játra detoxikaci potřebují, poznáte například podle dlouhodobých trávicích obtíží či nadměrně únavě. Organismus se tímto způsobem snaží naznačit, že potřebuje „pomoc“.

Jak detoxikovat játra?

Kromě zdravé životosprávy, která by se měla skládat ze zdravých potravin, je vhodné provádět pravidelnou detoxikaci neboli očistu jater. Díky tomu se játra jednou za čas opravdu důkladně pročistí. Odborníci striktně nenakazují dobu, kdy by se měla detoxikace provádět, doporučují však jarní měsíce. Podle tradiční čínské medicíny jsou játra touto dobu nejsilnější.

Při první detoxikační kůře, která trvá jeden den a s přípravami 3 dny, by měl být postup následující (volba měsíců není daná, pouze doporučená):

  • Březen – 3x detoxikační kůra
  • Duben – pauza
  • Květen – 1x detoxikační kůra
  • Červen – pauza
  • Červenec – pauza
  • Srpen – 1x detoxikační kůra

Následující rok stačí provést dvě detoxikační kůry opět na jaře a o rok později již jednom jednu. Pokud budete dodržovat zdravý životní styl, v dalších letech si vystačíte s jednou detoxikační kůrou za rok. Játra v takovém případě budou fungovat, tak jak mají.

Recept na detoxikační kůru

Níže si uvedeme jeden z receptů na detoxikační kůru, kterou si po generace předávají v mnoha východních medicínách již po tisíce let. Potřebovat budete 300 ml extra panenského olej a 300 ml čerstvé citrónové či limetkové šťávy. Na kůru je potřeba si vyhradit tři dny. První dva dny slouží k přípravě těla na očistu.

Dva dny před dnem „D“ se vyvarujte masa, uzenin, mléčných výrobků a sladkostí. Následující den pijte šťávy z čerstvé zeleniny a ovoce. Nejvhodnějšími druhy jsou mrkev, celer, červená řepa a jablka. Večer kolem sedmé hodiny vypijte na lačno 200 ml kyselky. Na den „D“ si naplánujte volno. Začněte snídaní, k níž si dopřejte zeleninovou šťávu, celozrnný chléb, tofu či zeleninu. Stejné složení by měl obsahovat lehký oběd.

V průběhu dne odpočívejte a nestresujte se. Po třetí hodině si lehněte na pravý bok a oblast pod hrudním košem zlehka nahřívejte. Před sedmou hodinou si připravte sklenici olivového oleje a sklenici citrónové šťávy, které ohřejte cca na 30 až 35 stupňů Celsia.

Sedmá hodina je začátkem očisty. Zůstávejte na pravém boku a po dobu jedné hodiny pomalu pijte olej a šťávu zhruba po dvou doušcích. Kolem desáté nastává čas spánku. V průběhu noci se začnou vylučovat usazeniny z jater, žlučníku a žlučových cest, což může způsobovat průjem. Nelekejte se, je to normální.

Následující ráno vypijte 200 ml kyselky a nasnídejte se až dvě hodiny poté. Následující dva až tři dny buďte opatrní a jezte například neosolenou rýži, povařenou zeleninu a pijte zeleninové šťávy stejně jako před očistou.

Přečtěte si ještě

Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?