Pro milovníky chilli: Jak pálivé jídlo účinkuje v našem organismu | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Pro milovníky chilli: Jak pálivé jídlo účinkuje v našem organismu

1-34126329

Je vlastně vědeckou záhadou, proč lidé hledají zalíbení v ostrých jídlech, tedy v něčem, co působí na naše ústa a žaludek tak odpudivě.

Jedním důvodem je to, že přirozeně milujeme vzrušení. Rádi vyhledáváme extrémní zážitky typu skok z výšky do vody, jízda na horské dráze nebo právě pozření většího množství pálivého jídla. Těžko říct, proč nám podobnou rozkoš nepůsobí neméně adrenalinový zážitek, jako je třeba říci si šéfovi o vyšší plat…

Další zajímavé zdůvodnění přinesl William P. O’Donnell v článku pro New York Times z roku 2010. Podle něj se tělo snaží vyslat signály, že je pro něj pálivé jídlo prospěšné. Pokud tedy i přes zvýšený tep, rudý obličej a slzy v očích máte ze své pikantní porce jídla radost a chcete jíst dál, pak k vám vaše tělo očividně mluví přesvědčivě.

Pít vodu na pálivá jídla nemá smysl

Důvod pálivé chuti paprik (obzvláště pak chilli papriček) tkví ve sloučenině kapsaicin, což je z chemického hlediska rostlinný alkaloid. Co to vlastně znamená, když nás jídlo „pálí“? Technicky vzato se tělu nic špatného neděje. Kapsaicin jen dráždí zakončení nervů, které jsou citlivé na bolest. Uvolněné neurotransmitery vyšlou do mozku pocit bolesti. Negativní příznaky kapsaicinu jsou tedy veskrze důsledky obranné reakce organismu, která má jen krátké trvání. Platí to i pro vyrážky na rukou při kontaktu s velmi pálivými papričkami nebo podráždění očí, které může nastat už jen z páry linoucí se ze směsi, která se vaří v hrnci nebo na pánvi. Palčivou bolest v očích trochu zmírníte, pokud přes ně položíte mokrý ručník nebo kapesník.

Mimochodem, jako první pomoc při pozření pálivých potravin většina z nás automaticky vyhledává vodu. To je ale chybný, lépe řečeno zbytečný krok. Protože pálivé látky v jídle se nachází ve sloučeninách na bázi olejů a protože oleje jsou v H2O nerozpustné, nemůže voda nikdy účinkovat. Zkuste se místo ní napít mléka.

Oblíbená pochoutka na Yucatánu

Jak to autor článku v newyorském deníku myslel s onou prospěšností pálivého jídla pro zdraví? „Pomáhá snížit krevní tlak, může mít některé antimikrobiální efekty, zvyšuje tvorbu slin. A bolest působená chilli přebíjí jiné bolesti,“ uvádí O’Donnell.

Pozitivní účinky kapsaicinu jsou skutečně široké. Bylo prokázáno, že tento rostlinný alkaloid stimuluje žaludeční sekreci a tím podporuje zažívání. Tradičně se používá při trombóze, omrzlinách a podlitinách, křečových žilách či ateroskléróze, ba dokonce i proti alkoholismu.

Kapsaicin se nedoporučuje u malých dětí, které mohou po pozření látky trpět na nevolnosti a průjmy. I když… Vykládejte to lidem žijícím v oblasti poloostrovu Yucatán. Tam jsou chilli papričky ve velkém konzumovány po celá staletí, malými i starými. A mnohé z civilizačních chorob, jež jsme si výše uvedli, se tam prakticky nevyskytují.

Přiměřený masochismus

Vraťme se na závěr k otázce, proč lidé pálivá jídla tak zbožňují. Doktor Paul Rozin z Pensylvánské univerzity popsal jev, který nazval „přiměřeným masochismem“. Prováděl test s jedlíky chilli, jimž nabízel pálivé pokrmy se stále se zvyšujícím obsahem kapsaicinu. Sledoval, ve kterém okamžiku se jídlo stane natolik ostrým, že jej dotyčný gurmán už jednoduše nemůže pozřít. A poté se všech osob ptal, která úroveň pálivosti jim vyhovovala nejvíce. Jinak řečeno, které jídlo jim nejvíce chutnalo. Výsledek asi nepřekvapí: účastníci experimentu odpověděli, že jim nejvíce chutnal právě ten poslední vzorek, který ještě dokázali zkonzumovat. Vybrali tedy takový pokrm, který obsahoval nejvyšší únosný podíl pálivé složky, „těsně pod hranicí nesnesitelné bolesti“.

To, jak kapsaicin mění naše vnímání bolesti, je na této látce asi to nejzajímavější. Po iniciální fázi účinku nastává analgetická fáze, kdy naopak kapsaicin bolesti tlumí. Byli to čeští vědci, kteří dokázali, že látka dokáže zmírnit i chronické bolesti. Na trhu najdete krémy s kapsaicinem, které účinkují proti artritidě a bolesti svalů.

Přečtěte si ještě

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Klíšťová encefalitida a další nemoci přenášené klíšťaty

Je obecně těžké určit populaci klíšťat v Evropě, ovšem s ohledem na to, jak roste počet případů nákazy klíšťovou encefalitidou, lze…
24. března: světový den boje proti tuberkulóze

24. března: světový den boje proti tuberkulóze

Toto datum nebylo vybráno náhodou – právě 24. března objevil bacil tuberkulózy německý lékař a mikrobiolog Robert Koch, který za to …
Vrba bílá

Vrba bílá

Vrb v Česku roste až 21 druhů a dnes v herbáři představujeme vrbu bílou (Salix alba). Má světlejší listy než ostatní vrby, z …
4. 3. Světový den obezity

4. 3. Světový den obezity

Dříve platilo, že děti z bohatých rodin bývají často tlusté a nešikovné, zatímco děti z chudých rodin jsou hubené, ale …
Čínský citroník (schizandra)

Čínský citroník (schizandra)

Tato rostlina má velmi zajímavý vzhled. Má podobu liány s délkou až osm metrů, na které můžete vidět po hrstkách bobulovité plody…
CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování: co to je a jak funguje

CRP testování slouží k měření hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi. CRP má přímou spojitost s přítomností zánětu v těle.…
4.2. Světový den boje proti rakovině

4.2. Světový den boje proti rakovině

Na 4. února připadá světový den boje proti rakovině. V současnosti jde o jednu z nejzávažnějších hrozeb, které lidstvo čelí.…
Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá

Její název chaluha bublinatá zní nevábně. Sympatie jí nepřidá ani její vzhled – žlutohnědá, někdy zelenavě hnědá chaluha s kožovitými pásy.…
Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Modré pondělí – nejdepresivnější den roku. Nebo ne?

Mnoho fenoménů, které jsou zabydleny v širokém povědomí a těší se všeobecné vážnosti, nejsou ničím jiným než produktem chytrého…
Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Zimomřivost. Je to jen nedostatečná adaptace na chladné teploty, nebo je to příznak nemoci?

Setkal se s tím snad každý. V kanceláři, doma, zkrátka v jakémkoli prostředí, kde se v jedné místnosti pohybuje více…
Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně