Podchlazení a omrzliny nehrozí jen polárníkům a horolezcům. Buďte v zimě opatrní! | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Podchlazení a omrzliny nehrozí jen polárníkům a horolezcům. Buďte v zimě opatrní!

1-31674989

O případech podchlazení a omrzlin čítáme často ve vyprávěních slavných polárníků a horolezců. Podchlazení postihlo celou Scottovu výpravu, která zemřela několik týdnů po dosažení jižního pólu.  Proslulý italský dobrodruh Reinhold Messner zase utrpěl při prvním výstupu na osmitisícovku takové omrzliny, že mu doktoři museli amputovat šest prstů na nohou. Nejsou to ale jen věčným ledem pokryté pustiny, kde člověk může takové nebezpečenství zažít. Při nedostatku opatrnosti na podchlazení a omrzliny může doplatit kdokoli z nás. Třeba v prostředí města, kde žijeme.

Podchlazení: příznaky nastupují pomalu a nenápadně

Podchlazení neboli hypotermie vzniká při dlouhém pobytu v chladném prostředí. Nemusí to nutně být mínus dvacet, sejdou-li se nepříznivé podmínky, jako silný vítr a déšť, samozřejmě v kombinaci s nedostatečným oblečením, můžeme se podchladit i při venkovní teplotě 10°C.

U hypotermie mluvíme o stavu, kdy tělo nedokáže čelit působení chladného vnějšího prostředí a teplota tělesného jádra klesne pod 34°C.

Lidské tělo (stejně jako tělo všech teplokrevných zvířat) má za normálních podmínek řadu nástrojů, jak se proti chladu bránit. V první řadě je to vrstva podkožního tuku. Pak pomáhá zvýšení funkcí srdce – zrychlení tepu a dechu. A konečně všem dobře známá „třesavka“ – třesením se tělo zahřeje na úkor vyšší spotřeby kyslíku. Tyto nástroje jsou ale energeticky náročné a proto na ně postižený nemůže spoléhat příliš dlouho.

Pokud pociťujeme výše uvedené příznaky, je dobré se co nejdříve dostat do teplého prostředí, přiodít se nebo se alespoň důkladně najíst a napít něčeho teplého. Jinak se začne objevovat svalová slabost až ztuhlost, zbledne kůže a dostaví se únava. Další následky už mohou být tragické. Postižený pomalu upadne do bezvědomí, zastaví se mu dech a srdeční oběh. Pokud jej včas někdo nenajde a neposkytne mu okamžitou pomoc, může nastat smrt.

Alkohol není první pomoc

Jak zareagovat, naleznete-li někoho jevícího známky podchlazení? Dopravit postiženého ihned na teplé místo a zabalit do přikrývek. Je-li v bezvědomí, poskytněte mu masáž srdce. Dejte mu najíst a napít. Dobrá je taky koupel, která musí být provedena ve vlažné vodě, aby se zabránilo teplotnímu šoku.

Možná si vzpomenete na legendu o bernardýnech lovících ztracené lyžaře se soudkem rumu kolem krku. Před tímto typem první pomoci (máme na mysli alkohol) ale lékaři důrazně varují. Alkoholické nápoje zvyšují ztrátu tepla z organismu. Není překvapením, že alkohol často hraje při podchlazeních silnou roli. Jeho působením lidé ztrácí smysl pro orientaci a tím se může cesta z hospody domů v mrazivém počasí nepříjemně protáhnout. Při dalším posilování alkoholem se proces podchlazení organismu jen urychlí.

 Omrzliny mohou končit až amputací

Ze stejné příčiny jako podchlazení vznikají i omrzliny. Rozdíl je v tom, že ty mají lokální, zato ale intenzivní účinek. Omrzliny působí při nízkých teplotách na exponované části těla, jako jsou prsty, nos, tváře a uši. Počáteční stádium omrzlin pocítil snad každý z nás. Projevuje se bledou kůží a ztrátou citlivosti v dané části těla. Když přijdeme do tepla po procházce v zimě a pod horkou tekoucí vodou nebo u šálku čaje se nám do prstů vrací cit, pociťujeme jakési palčivé píchání. Můžeme si gratulovat, tvorbu omrzliny jsme zastavili včas. Pokud postižené místo těla včas neohřejeme, kůže zcela zbělá nebo zežloutne a začnou se tvořit puchýře. V extrémních případech po několika dnech kůže zčerná – došlo k buněčné smrti a odumření tkání. Poté už nezbývá než postiženou část těla amputovat.

Jak se chránit

Recept je snadný. Když vás čeká dlouhý pobyt na mrazu, dobře se oblečte. Noste rukavice a také čepici, neboť hlavou ztrácíme až dvacet procent tepla. Pamatujte na to, že vždy je lepší několik tenčích vrstev, než jedna tlustá, z důvodu kvalitnější izolace. Co se týče materiálu, u zimních sportovních výkonů vsaďte na umělá vlákna z polyesteru nebo polypropylenu, která mají drobné dutiny a tím znemožňují chladnému vzduchu přístup k tělu. Ideální je mít coby spodní vrstvu přiléhavé funkční tričko nepropouštějící pot, nad ním lehkou bundu nebo mikinu z jemného vlákna a navrch silnější větrovku, která už garantuje ochranu před větrem a deštěm. Podle teplotních podmínek nebo vlastních preferencí doplňte další vrstvy.

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?