Nezdravé mléko: Pravda nebo mýtus? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Nezdravé mléko: Pravda nebo mýtus?

mléko

Pít mléko údajně není zdravé a naopak lidskému organismu škodí. Způsobuje řadu alergií a také osteoporózu, zahleňuje a tím negativně ovlivňuje dýchací soustavu a k tomu všemu se po něm tloustne. Mléko prodávané v obchodech navíc není čerstvé a to znamená, že musí obsahovat nezdravé chemikálie. Toto jsou nejčastější důvody, které odpůrci mléka zmiňují. Je to pravda nebo se jedná o pouhé mýty?

Historie mluví ve prospěch mléka

Odpůrci mléka tvrdí, že kravské mléko je vhodné pro tele nikoliv pro lidský organismus. Historie však mluví o pravém opaku. Evropané a mnohé další národy žijící na této planetě pijí mléko po stovky až tisíce let a není známo, že by jim nějak výrazně škodilo. Mléko bylo jedním ze základních zdrojů výživy chudého i bohatého člověka. Vždy bylo bráno jako významný zdroj vápníku, bílkovin a některých vitamínů. Proč by tomu dnes mělo být jinak?

Že například Asiaté mléko nepijí a jsou zdravější? Je pravda, že mnohé kultury, mezi které patří také Asiaté, mléko nepijí. Není to však proto, že by jej považovali za nezdravé, ale protože jej historický neměli k dispozici.

Člověk není kráva

Mléko je údajně určené pouze mláďatům, a proto nemůže dospělému člověku prospívat. Odpůrci tvrdí, že člověk je schopen mléko bez problému strávit zhruba do pěti let věku. Poté lidský organismus tuto schopnost ztratí a laktóza přijímaná v mléku postupně v trávicím traktu kvasí, způsobuje křeče, průjem, plynatost a další zdravotní potíže.

Jedná se o tzv. laktózovou intoleranci neboli nesnášenlivost mléčného cukru. Zhruba 2 až 10 procentům Evropanů chybí enzym potřebný ke zpracování laktózy. Někteří lidé jsou dokonce alergičtí na mléčné výrobky a po jejich požití se objevují vyrážky, ekzémy, pupínky a někdy i dýchací potíže. To však nelze považovat za všeobecný problém. Tyto alergie jsou anomálie jedince, nikoliv celého lidského druhu.

Pokud by však mléko bylo pravou příčinou těchto zdravotních problémů, asi by na to přišli již naši předkové. Faktem je, že člověk sice není kráva, ale zároveň je živočišným druhem, jehož způsob stravování je značně odlišný. Snášenlivost či nesnášenlivost vůči laktóze, záleží na úhlu pohledu, se vyvinula vlivem zemědělství, tedy v rámci evolučního vývoje.

Mléko způsobuje úbytek vápníku

Mléku bývá často přisuzována nemilá vlastnost. Údajně je to právě mléko, které je příčinou úbytku vápníku a vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Stačí se prý (opět) podívat na Asiaty. Ti na rozdíl od Američanů, kteří mléko konzumují ve velkém množství, osteoporózou netrpí. Pravdou je, že příčiny lze najít i jinde.

Jednak průměrný věk Asiatů je nižší a osteoporóza se projevuje především v souvislosti s vyšším věkem jako jeden z projevů stárnutí. Asiaté jsou rovněž menší a drobnější tělesné konstituce a netrpí tolik obezitou. Jejich kosterní aparát je tudíž výrazně méně namáhán. Vliv má také vyšší příjem cenného vitamínu D a konzumace sójy obsahující zdravé fytoestrogeny.

Vápník z mléka je pro lidský organismus prospěšný a především lépe využitelný než v případě jiných zdrojů. Pokud byste například chtěli získat stejné množství vápníku ze zelí jako z jedné sklenice mléka, museli byste spořádat 1 kilogram.

Mléko z obchodu obsahuje nezdravé chemikálie

V neprospěch mléka také hovoří údajné nezdravé chemikálie, které obsahuje. To však není zcela možné. Čerstvé mléko prochází tzv. pasterizací, která zničí veškeré škodlivé bakterie. Škodlivá éčka mléko neobsahuje vůbec. Aby mléko vydrželo déle, využívá se pasterizace či úpravy UHT.

„Krabicové mléko” obsahuje sice méně vitamínů a jeho chuť je odlišná, ale upravené je metodou UHT, nikoliv chemikáliemi. Trvanlivé mléko je v podstatě převařené. Podobný mýtus se týká antibiotik. Mlékárny by z takto upraveného mléka nemohly vyrobit žádné kysané výrobky (jogurty, apod.), protože je to jednoduše nemožné. Léčené krávy se proto oddělují a jejich mléko se vůbec nevyužívá.

O mléku nelze jednoznačně říci, že je nezdravé. Záleží vždy na konkrétním jedinci, aby dokázal naslouchat svému tělu. Díky tomu dobře pozná, které potraviny mu prospívají a které naopak škodí.

Přečtěte si ještě

Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku