Kopr vonný | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Kopr vonný

kopr_2024_06

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného středověku si ji oblíbili lidé napříč celou Evropou. Takže se záhy rozšířila po celém kontinentu. Používali ji římští gladiátoři, kteří před zápasem koprem potírali ruce a nohy pro posílení svalů. Velkým příznivcem byliny byl franský král Karel Veliký, který žil v 8. století. Nařizoval pěstovat kopr na svých statcích. Řekové používají kopr při přípravě známého tzatziki. Kopr chutná i obyvatelům Skandinávie, přestože zde klima neumožňuje jeho pěstování. Ve Finsku jsou brambůrky s příchutí kopru a cibule zřejmě nejpopulárnější slanou pochoutkou.

Putování Evropou zakončíme u nás. Také v Česku je kopr známý a v kuchyni nepostradatelný. Koprová omáčka nebo kulajda jsou oblíbené tradiční pokrmy, kopr patří do láku k nakládaným okurkám a čerstvá bylina dobře chutná s rybami.

Dnes ale budeme hovořit o účincích kopru na zdraví. Na úvod zmiňme, že rostlinu si lze velmi jednoduše vypěstovat, a to na zahrádce i třeba na balkoně. Je to velmi nenáročná rostlina, která se často množí samovýsevem. Vyhovuje jí prakticky jakákoli půda, vyžaduje jen dostatek slunce a tepla. Kopr vonný dorůstá výšky až 1 metr, má šedozelenou, rýhovanou dutou lodyhu a v době květu (což bývá od června do září) se pyšní krásnými žlutými kvítky složenými do okolíků. Má tenký kořen a přímou, jemně rýhovanou lodyhu namodralé barvy. Střídavé listy jsou několikrát děleny do nitkovitých segmentů.

Zatímco pro účely kulinářské sbíráme nať, léčivé účinky mají všechny části rostliny s výjimkou kořene. Obzvláště prospěšné je semeno, zralé i nezralé. Výsev provádíme v dubnu až srpnu, sklízíme pak v období vrcholného léta nebo na podzim.

 

Pokud se chcete o Kopru vonném dozvědět více, celý článek najdete zde

Přečtěte si ještě

Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Duševní zdraví. Jak se chránit před vánočním stresem?

Že Vánoce nejsou takové svátky odpočinku a pohody, jak je líčí reklamy v televizi, to tuší většina z nás. Pociťujeme, jak…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku