Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Když muž se ženou snídá… Dnes o snídaních

1-7504775

Někteří lidé snídani nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Jiní ji odbydou koblihou do ruky z pekárny na cestě do práce. A další snídani vynechají úplně. Jak se to se snídaní má z historického hlediska? A jaká je nejzdravější možná snídaně?

Podle Tomáše Akvinského kdo snídá, ten hřeší

Snídaňová jídla jsou tady od dávných věků. Už lidé doby kamenné se naučili drtit obilná zrna za pomocí velkých kamenů a ta pak jíst ve formě kaše. Kaši si také dali římští občané, říkali jí pulmentus. Jenže po formální stránce o snídani nešlo. Nebylo to jídlo, které by si lidé dali hned po probuzení. Například Římané věřili, že ideální stravování probíhá formou jednoho jídla za den.

Středověk v tomto ohledu nepřinesl žádnou změnu. Tomáš Akvinský ve svém díle Summa Theologica píše, že jíst příliš brzy je jedním z průvodních jevů smrtelného hříchu obžerství. Normou té doby bylo postít se až k lehkému obědu a trochu vydatnější večeři.

Existovaly výjimky. Přísní mravokárci byli ochotni přimhouřit očko nad starými lidmi a malými dětmi, případně nad nemocnými. Zkrátka nad všemi, co potřebovali energie trochu více, aby zvládli těžký den. Vždyť v té době pracoval každý, kdo měl ruce. I tak bylo ranní jídlo spíše malé. Krajíček chleba, kousek sýra a zapili to pivem. Nezapomínejme, že voda, zejména městská, byla pro středověké lidi takřka jedovatá. Prim proto hrálo pivo, při jehož výrobě se škodlivé bakterie zlikvidovaly varem.

V novověku si Evropané konečně vychutnali šálek čaje

Názor na snídani se začal měnit v novověku. Hodně k tomu pomohly zámořské objevy, které doručily na stůl Evropanů například kávu, čokoládu a čaj. Tyto pochutiny byly tekuté, takže si je člověk ochotně dopřál i brzy ráno – přece tím půst nijak nenarušil.

Jenže učenci začali zpochybňovat i to, že se má člověk vyhnout jídlu. Spíše intuitivně začaly lékařské autority docházet k názoru, že strávit podstatnou část dne bez jediného sousta člověku po zdravotní stránce neprospěje.

V té době vzniká anglické slovo „breakfast“, doslova: zlomit půst. Éra snídaní je definitivně zahájena s průmyslovou revolucí, kdy chudá a střední třída musí vstávat každý den a za prací jde do nově vznikajících továren a velkých podniků. Mnohahodinová pracovní doba s krátkou nebo žádnou přestávkou na oběd si žádala, aby se zaměstnanec pořádně najedl před začátkem směny.

Ve viktoriánské éře se snídaňové stoly pod dobrotami prohýbaly

V 19. století dochází k podivuhodnému jevu, kdy bohatí Američané a Angličané strojí opulentní snídaně. Jídlo si společně užila celá rodina, a tak bylo nutné si jej pořádně užít – podávaly se steaky, slanina, klobásky, fazole, vajíčka, toasty s marmeládou i máslem a muffiny. Lidé viktoriánské doby to tedy dotáhli k opačnému extrému. Není divu, že právě v té době u lékařů čekají dlouhé fronty lidí s žaludečními potížemi, nezřídka trpící obezitou.

Tento životní styl byl předmětem kritiky nejen ze strany doktorů. Církev Adventistů sedmého dne veřejně protestuje proti snídaním obsahujícím maso. Tvrdí, že takové tučné snídaně vedou k nemocem.

Proto se na přelomu 19. a 20. století objevují nové tendence ve snídaňovém konceptu. Z církve Adventistů sedmého dne vzešel také John Harvey Kellogg, odborník na výživu, ale také podnikatel. Napsal dvě rozsáhlé knihy o zdraví a vědě a objevil obilné vločky a také kukuřičné vločky.

Takzvané Kellogg’s vločky jsou dodnes v Americe velmi populární. Není ale bez zajímavosti, že dnes obsahují přísadu, bez níž se jejich objevitel obešel zcela – cukr. Poprvé začaly být vločky slazeny v době druhé světové války. Každý rok obsah cukru ve vločkách Kellogg’s rostl, což v posledních dekádách začali někteří konzumenti nést nelibě. Nakonec firma vyslyšela protesty svých zákazníků. Od roku 2007 tento výrobce do svých výrobků vyvážených do celého světa přidává o poznání méně cukru.

Ideální snídaně? Pestrá, klidná, pomalá

Snídaně je důležitým jídlem dne. Jestli tím nejdůležitějším, o tom se dá polemizovat. Podle některých studií vynechávání snídaně vede k obezitě, srdečním chorobám a problémům s metabolismem.

I ve světě kultury na ni nalezneme několik odkazů. K nejznámějším patří například Karel Gott se svým hitem Když muž se ženou snídá, olejomalba Snídaně v trávě od Édouarda Maneta a film Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburn v titulní roli.

A co si tedy po ránu dát? Jídlo, které vás ideálně nastartuje do nového dne, musí obsahovat nějaké ty bílkoviny (jogurt, šunka, sýr), vlákninu (zelenina) a menší množství tuku (máslo, ořechy) a cukru (kvalitní pečivo a ovoce). To celé zapijte sklenicí mléka, vody nebo džusu. Výborný je také bylinkový čaj.

Co je ale hlavní, snídat by se nemělo ve spěchu formou „take away“ kusu pečiva na cestě do práce. Ideálně doma, pěkně v klidu, vsedě, v rodinném kruhu.

Zdroje:

https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2016/06/breakfast-the-most-contentious-meal-of-the-day/487220/
https://evs-translations.com/blog/breakfast/
https://www.prazskejrej.cz/co-se-kde-deje/nejdulezitejsi-jidlo-dne-jak-sel-cas-se-snidani-a-jak-vypada-dnes-2
https://www.zelenaprokazdeho.cz/p/blog/49
https://www.walmark.cz/magazin/10-tipu-jak-zdrave-a-vyvazene-snidat

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně