Kde všude lze najít vitamín C?
Vitamín C je tradičně považován za jeden z nejdůležitějších vitamínů. V souvislosti s ním se nejčastěji zmiňují citrusové plody a zejména při nachlazení si je lidé začnou dopřávat ve velkém množství, aby urychlili proces uzdravení. Pravdou však je, že vitamín C se nalézá i v jiných potravinách než v exotickém ovoci a dokonce ve větším množství. Které to jsou?
Vitamín C neboli kyselina askorbová patří mezi silné antioxidanty, které lidský organismus chrání před škodlivými a nebezpečnými volnými radikály. Vitamín C rovněž chrání srdce před nemocemi, napomáhá hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, urychluje léčbu při virových onemocnění a vůbec posiluje celkovou obranyschopnost těla – imunitu.
Denně je doporučováno „sníst“ 80 miligramů vitamínu C. Jsme-li zdraví, není nutné dávku překračovat, protože tělo přebytek vitamínu C stejně vyloučí v moči. Zvýšené dávky jsou vhodné při nachlazení, virózách či při časté a silné únavě. Chceme-li si tedy vitamín C dopřát, zapomeňme na citróny. V České republice najdeme více „domácích“ potravin, které jsou na obsah vitamínu C bohatší.
Jděte k šípku
Kdepak nejedná se o nadávku, ale o vskutku dobrou radu. Je velká škoda, že lidé kolem šípkových keřů prochází bez povšimnutí na místo toho, aby si pořádnou porci natrhali do zásoby domů. 100 gramů šípku, respektive jeho dužiny, totiž obsahuje 200 až 500 miligramů vitamínu C, což je desetinásobně více než ve zmiňovaném citrónu.
Pěstujte černý rybíz
Máte-li zahradu, neměly by v ní chybět keře černého rybízu. 100 gramů rybízu obsahuje 50 až 400 miligramů vitamínu C, což je čtyřnásobně více oproti pomeranči. Vitamín C v něm obsažený je navíc vysoce kvalitní a stabilní. Uvádí se, že rybízový sirup ztratí po jednom roce pouze 15 procent vitamínu C.
Do salátů přidávejte červenou papriku
Nevěděli jste, že červená paprika je bohatá na vitamín C? Tak teď už to víte. Z jedné poloviny syrové červené papriky získáte až 142 miligramů tohoto vitamínu. Nezapomeňte ji tedy přidat do svého oblíbeného zeleninového salátu, jíst ji ale můžete jen tak samotnou.
Bohatým zdrojem céčka je listová zelenina
Pro mnohé bude velkým překvapením, že hodně „céčka“ obsahuje listová zelenina, zejména pak růžičková kapusta, brokolice nebo zelí. Například 100 gramu růžičkové kapusty obsahuje 115 miligramů vitamínů C, z 90 miligramy následuje brokolice a nejméně obsahuje zelí a to 49 miligramů. Hlavní výhodou košťálové zeleniny je to, že je běžné k dostání po celý rok. Dopřávat si ji tedy můžete jak v létě, tak i během zimních měsíců a to v nejrůznějších úpravách.
Lepší než citróny jsou papája a kiwi
Ve výčtu potravin bohatých na vitamín C bychom neměli opominout ani exotické ovoce, konkrétně kiwi a papáju. 100 gramů kiwi vám poskytne 90 miligramů vitamínu C, přičemž nejbohatší na céčko je medové neboli zlaté kiwi. Papája obsahuje „pouze“ 60 miligramu céčka ve 100 gramech. Oba typy ovoce obsahují samozřejmě další důležité látky, které lidskému zdraví nemálo prospívají.