Jsou přírodní sladidla zdravější než bílý cukr? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jsou přírodní sladidla zdravější než bílý cukr?

sladidla

Zdravý životní styl hýbe světem. Stále více lidí se s ohledem na své zdraví a lepší fyzickou i psychickou kondici zajímá o zdravější možnost stravování. Potraviny plné nezdravých chemických přídavků jsou zavrhovány a na scéně se objevují jejich alternativy. Typickým příkladem je bílý rafinovaný cukr. Je sice hojně používaný, ale ke hvězdám zdravé výživy rozhodně nepatří.

Stále častěji se tak začínají využívat přírodní cukry, jako je med, melasa, agáve, stévie a obilné sirupy. Je však otázkou, zda jsou přírodní cukry skutečně lepší. V každém případě se vyznačují zdraví prospěšnými účinky.

Například mezi lidmi oblíbený med má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení a také podporuje psychiku. Jeho nevýhodou je však vyšší glykemický index. Velmi specifickou chuť má vedlejší produkt při výrobě cukru – melasa. Obsahuje stejně cenné látky jako cukr a navíc se vyznačuje léčivými účinky. Pro diabetiky je zase vhodná stévie, která má až 300krát sladší chuť, ale bez kalorií. Má však velmi specifickou chuť, která nevyhovuje každému.

Bílý cukr = bílý jed?

Lidské tělo cukry potřebuje ke své existenci. Zdroje cukrů přitom najdeme všude kolem nás, v ovoci, pečivu, cereáliích i některých mléčných výrobcích. Ve zdravé míře je cukr člověku prospěšný. Přebytek cukrů je však příčinou mnoha zdravotních problémů včetně obezity.

Bílý cukr je nejvíce používaným sladidlem i přesto, že je označován za “bílý jed”. Jedná se o prázdné kalorie, které neobsahují žádné živiny. Při nadměrné spotřebě způsobuje ztrátu životně důležitých minerálů a oslabuje imunitní systém. Tělo se však chybějící živiny snaží čerpat z vlastních zásob – ze zubů a kostí, které minerály obsahují.

Cukr se tak pro své ne zrovna pozitivní vlastnosti stal nepřítelem zdravé výživy. Jako alternativa se proto objevila umělá sladidla. Bývají výrazně sladší, ale přitom neobsahují žádné kalorie. Problém s obezitou však nevyřešila. Konzumace umělých sladidel totiž údajně zvyšuje chutě na sladká a také tučná jídla. Navíc mívají špatný vliv na střevní mikroflóru a rovněž zvyšují hladinu inzulínu.

Jsou řešením přírodní sladidla?

Jako nejvhodnější náhražka bílého cukru se tak jeví přírodní sladidla. Výživoví odborníci však varují před jejich nadměrnou spotřebou. Podle nich je nejlepší nahradit bílý cukr kvalitním třtinovým cukrem či ovocnými sirupy. Nejlepší jsou údajně domácí sirupy vyrobené ze sušeného ovoce. Stačí namočit ovoce (např. datle) do vody a rozmixovat na hustou kaši. Kvalitní a zdravý domácí sirup je na světě během chviličky.

Přečtěte si ještě

Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?