Jarní detoxikace: Získejte novou chuť do života! | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Jarní detoxikace: Získejte novou chuť do života!

detoxikace

Zima už je definitivně za námi a před námi je jaro plné slunce a pučící přírody. Pokud se i přesto cítíte unaveni a jaro vás nijak netěší, je na čase popřemýšlet nad sebou a svým životním stylem. Častá únava, nedostatek energie a s ní spojené trávicí a jiné potíže ukazují na špatně fungující organismus.

Lidský organismus bohužel není imunní vůči škodlivým látkám, se kterými se musí potýkat a bojovat každý den. Pro tento nekonečný “boj” je sice vybavený, ale nápor škodlivých a jedovatých látek neustále narůstá. Proto je jeho činnost nutné podpořit i zevně. Tento proces nazýváme detoxikací neboli očistou těla. Ideální dobou pro důkladnou očistu těla je právě začátek jara.

Co jsou to škodlivé látky a kde se berou?

Svět je plný škodlivých a toxických látek, kterým říkám toxiny. Ty se nachází v okolním znečištěném ovzduší, v jídle i tekutinách. Všechny tyto látky každý den pronikají do našich orgánů a tkání, kde se postupně usazují a hromadí a poté způsobují neplechu. Pokud na sobě pozorujete některý z příznaku, pak byste měli vážně uvažovat nad detoxikací:

  • únava a nedostatek energie
  • deprese, pocity smutku a rezignace
  • podrážděnost, neklid, roztěkanost
  • nechutenství či nezvladatelná chuť na sladké, tučné a slané
  • trávicí a žaludeční potíže
  • zácpa, střevní virózy, plynatost
  • bolesti hlavy
  • kožní nemoci a alergie
  • zápach z úst a povlak na jazyku
  • nadváha

Základem je změna jídelníčku

Detoxikace nezahrnuje pouze úpravu stravovacích návyků, ale jedná se o první a zásadní krok. Pro úspěšnou očistu organismu je vhodné alespoň na dva měsíce vyloučit z jídelníčku maso a uzeniny, mléko a mléčné výrobky, výrobky z pšenice, sladkosti a umělé polotovary. Nemusíte se bát, že by váš jídelníček byl chudý. Právě naopak, naučíte se využívat i jiné potraviny a váš každodenní jídelníček se stane bohatším.

Dopřejte si lehká, netučná jídla. Jezte rybí maso, sójové výrobky, žitné a ovesné obiloviny, luštěniny, semínka, kvalitní oleje a samozřejmě hromadu zeleniny a ovoce, které jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Vedle správného výběru potraviny je stejně důležitý pitný režim, který by se měl skládat z čisté vody, bylinných čajů a zeleninových a ovocných šťáv.

Právě zelenina, ovoce, semínka a další zmiňované potraviny jsou důležité pro očistu tlustého střeva, které nejvíce trpí nánosem jedovatých toxinů pocházejících z mléčných výrobků, masa a bílého pečiva. Společně se střevy je nutné vyčisti játra, která fungují jako „detoxikační továrna“ a pro správné fungování organismu jsou nejdůležitějšími orgánem. Pro detoxikaci jater je vhodná šťáva z červené řepy, extrakt z ostropestřče mariánského, z pampelišky, z petržele či kurkumy.

Ve zdravém těle zdravý duch

Chcete-li se opravdu cítit zdravě, nezapomínejte na pohyb. Najděte si jakoukoliv aktivitu, která vás baví a věnujte se jí ze železnou pravidelnosti. Procházejte se, běhejte, tancujte, jezděte na kole nebo střídejte různé aktivity. Pohyb je velice důležitou součástí úspěšné detoxikace, bez které se nikdy nebudete cítit lépe a zdravěji.

Přečtěte si ještě

Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?