Bakterie ukryté ve zmražené zelenině – hrozba především pro děti a další rizikové skupiny | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Bakterie ukryté ve zmražené zelenině – hrozba především pro děti a další rizikové skupiny

zelenina

Listerióza je infekční onemocnění podobné chřipce. Je nebezpečná zvláště pro rizikové skupiny lidí, jako jsou děti, těhotné ženy, starší lidé a jiné osoby s oslabenou imunitou. Chorobu způsobuje grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která byla nalezena na místě, kde by ji zřejmě málokdo čekal.

47 nakažených za dva a půl roku

Výzkum Národního institutu zdraví a sociální péče v Helsinkách zveřejnil před nedávnem znepokojivou zprávu: až 47 lidí se v pěti různých evropských zemích nakazilo mezi prosincem 2015 a květnem 2018 vážnou jaterní chorobou způsobenou zmíněnou bakterií z rodu listérií. Tato bakterie, jak uvádí institut, byla objevena v celé řadě zmražených potravin.

„Listérie se nacházela v mraženém masu, mraženém špenátu, zeleninovém mixu a mražených zelených fazolích,“ napsala redaktorka Heljä Salonen, která výsledky výzkumu zveřejnila ve finském deníku Iltalehti.

Počáteční příznaky připomínají obyčejnou chřipku

Je chybou domnívat se, že mražené potraviny nemohou obsahovat bakterie. Některým bakteriím (a listérie mezi ně patří) totiž nízké teploty nevadí, jen se v těchto podmínkách deaktivují. Po rozmrazení potravin mohou začít růst. A to je velká hrozba pro lidi s organismem, který nemá moc sil s takovými bakteriemi bojovat…

Lidé se slabou imunitou mohou pocítit bolesti břicha, únavu, horečku či bolest svalů. To jsou běžné počáteční příznaky listeriózy, které se nijak neliší od příznaků chřipky. V další fázi ale přichází stále vážnější zdravotní problémy, které mohou skončit až zánětem mozku a mozkových blan, případně potratem u těhotných žen.

Mražené potraviny důkladně uvařte

Riziko nakažení v důsledku konzumace mražených potravin není nijak velké. Přesto se vyplatí být opatrný. Veškeré v potravinách obsažené bakterie spolehlivě eliminuje kvalitní tepelné zpracování. Spotřebitel musí dbát nejen na správnou teplotu upravované potraviny, ale i na délku vaření.

Přečtěte si ještě

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku