Antioxidanty: Všelék nebo podvod? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Antioxidanty: Všelék nebo podvod?

antioxidanty

S rostoucím zájmem o zdravý životní styl a zdravou výživu se stále častěji potýkáme s látkami, které nazýváme antioxidanty. Tyto látky mají údajně velice příznivý vliv na lidské zdraví a pro organismus mají životně důležitý význam a to platí zejména pro současnou společnost, v níž jsou lidé vystavení nadměrnému stresu, všudypřítomnému znečištění a škodlivým látkám (volné radikály), které obsahují průmyslově vyráběné potraviny.

Co jsou to antioxidanty?

V lidském organismu každým dnem vznikají tzv. volné radikály a to v důsledku zpracování například nevhodných potravin, cigaretového kouře či stresu. Tyto volné radikály stojí za postupným oslabováním organismu a řadou méně či více závažných chorob. Vliv mají také na rychlejší stárnutí.

Lidské tělo má schopnosti se bránit, ale pouze do určité míry. Proto mu musíme pomoci dodáním účinných látek, což jsou právě antioxidanty. Antioxidanty volné radikály neutralizují ještě před tím, než způsobí v lidském těla nenapravitelné škody.

Naše strava je však “bohatá” na smažené potraviny, uzeniny a cukrovinky, které obsahují velice nebezpečné karcinogenní látky. Ty stejně jako kouření a každodenní stres podporují vznik volných radikálů. Je vědecky prokázané, že kuřáci by měli svému tělu dodat až trojnásobnou dávku vitamínu C každý den, aby na tom byli stejně jako nekuřáci.

Nejen vitamín C je zdraví prospěšný

Vitamín C je nejznámějším antioxidantem. Zdaleka však není jediný. K dalším patří vitamín E, minerální látky zinek a selen, koenzym Q10 či flavonoidy. Všechny antioxidanty jsou obsažené zejména v ovoci a zelenině. Chrání naše tělo nejen před volnými radikály, ale také před vznikem rakoviny.

A které potraviny obsahují nejvíce antioxidantů? Z ovoce jsou na antioxidanty nejbohatší ostružiny, maliny, granátové jablko, černý rybíz, z bylin to je oregano, kopr a máta. Také sklenka kvalitního červeného vína denně je pro lidské zdraví velmi prospěšná. Ne však ve větším množství. Ve zdravém jídelníčku by rovněž neměla chybět brokolice, luštěniny, česnek, rajčata, celozrnné výrobky a především velmi zdraví prospěšný zelený čaj.

Přečtěte si ještě

Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Jak na jarní únavu

Jak na jarní únavu

Lidský organismus neustále čelí těžkým zkouškám a některé výzvy se periodicky vracejí. Jsou vlivy, které ve skutečnosti nejsou…
Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Jaký má zima vliv na zdraví? O negativních i pozitivních vlivech zimního období

Pro řadu lidí je zima, z hlediska lidského zdraví, nejkrizovějším ročním obdobím. Je to doba, kdy nejvíce řádí chřipkové epidemie…
Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Historie léčby a diagnostiky celiakie až po současnost

Celiakie je chronická choroba, která je způsobena nesnášenlivostí vůči glutenu čili lepku. Bývá zaměňována s alergií, ovšem nejde o …
Dárkový poukaz žádejte ve své lékárně
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku