Alergie na mléko versus intolerance laktózy. Co je odlišuje a co prožívají ti, kteří na ně trpí? | Pharmapoint
Přeskočit na obsah

Alergie na mléko versus intolerance laktózy. Co je odlišuje a co prožívají ti, kteří na ně trpí?

2-26067772

28letý Abhishek je IT specialista z Indie, který už pět let žije a pracuje v Brně. Moravskou metropoli si natolik oblíbil, že zde časem přivedl ze své rodné země i svoji manželku Dipiku a spolu vychovávají roční dceru Nairu.

37letá Veronika naopak Česko opustila. S manželem Michalem si rozhodli splnit dávný sen odstěhovat se do Finska. Mají dvě dcery a syna.

Veronika a Abhishek toho na první pohled nemají mnoho společného. Cosi je ale přece jen spojuje: oba patří mezi jedince, kteří až v dospělosti zjistili, že jim konzumace mléka způsobuje nepříjemné zdravotní problémy.

Alergik a vegetarián v jedné osobě – v restauraci si moc nevybere

Abhishkův organismus začal na mléčné výrobky nepřiměřeně reagovat teprve před třemi lety. Už byl dávno zabydlen v Česku a svůj problém si nejdříve nedokázal vysvětlit. „Zničehonic jsem začal trpět nadýmáním a překyselením organismu. Také se mi objevily vředy v puse, nejčastěji na jazyku a někdy také na vnitřní straně mých tváří. Kromě toho mi naběhly mi pupínky na pažích a na zádech,“ popisuje příznaky Abhishek.

Doktor mu vysvětlil, že jde o alergii na bílkovinu kravského mléka. Pro Abhiska to byl šok – nikdo z jeho rodiny na nic podobného nikdy netrpěl. „Navíc je to pro mě o to těžší, že mi moje náboženství zakazuje jíst maso,“ dodává sympatický Ind, který se v Brně naučil už obstojně česky. „Už tak omezený výběr jídel české kuchyně se ještě zúžil. Asi nikdy zase neochutnám můj oblíbený nakládaný hermelín.

Abhishek si v restauracích může dopřát nanejvýš samotné hranolky a vybrané speciality typu smažený květák. Nejvíce si ale vaří doma sám. Je zručný kuchař a pestrá indická kuchyně nabízí spoustu inspirace. „Kravské mléko nejvíce nahrazuji sójovým, mandlovým a kokosovým mlékem. Také často jím tofu a zeleninu.

Intoleranci jí zjistili až po 18 letech

Veroniku zažívací potíže pronásledovaly hodně dlouho. Důvod se dozvěděla až těsně před odjezdem z Česka, při výstupní alergologické prohlídce. „Je to intolerance mléčné bílkoviny a mléčného cukru. Nemůžu ani bezlaktózové věci,“ vysvětluje nadšená fotografka finské přírody. „Když mi to doktor oznámil, přijala jsem to vlastně s ulehčením. Konečně někdo zjistil, proč mě 18 let den co den bolí břicho.“

Také Veronice nejvíce chybí sýry. Vyrovnání se s intolerancí na mléčné výrobky pro ni ale nebylo tak obtížné – vlastně se stalo součástí zvykání na jídelní kulturu nové země, kde s rodinou žije již čtyři léta. „Ve Finsku neustále vymýšlí více a více použitelných a poživatelných náhražek mléčných výrobků, takže je to v pohodě,“ míní Veronika. „Ovesné mléko a výrobky z něj u mě vedou.

Změnit jídelníček není problém, důležitá je dostupnost alternativ

U dospělých je alergie na mléko docela vzácností, většinou se s ní setkáváme u kojenců a dětí. Bílkoviny kravského mléka mají vysokou alergizující schopnost. Jsou odolné vůči teplu, a tak se jejich aktivita nesnižuje ani po tepelné úpravě, například po převaření mléka.

Laktózová intolerance znamená nedostatek enzymu laktázy, což jedinci znemožňuje zpracovat a vstřebat laktózu neboli mléčný cukr. Činností střevních bakterií nestrávený mléčný cukr kvasí, a to vede k nadměrné produkci plynů.

Příznaky intolerance jsou nicméně mírnější, než je tomu u alergie – nedochází ke kožním ani k respiračním projevům, proto (jak dokazuje případ Veroniky) je možné s intolerancí žít i řadu let, aniž by postižený rozpoznal zdroj potíží.

Jak s intolerancí, tak i s alergií je možné vést plnohodnotný život. Hodně záleží na dostupnosti alternativ kravského mléka.

Přečtěte si ještě

Myrhovník Guggul

Myrhovník Guggul

Na 6. ledna připadá slavnost Zjevení Páně, kterou všichni známe jako svátek Tří králů. Že šlo o tři mudrce, kteří se přišli…
Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Jak se vyhnout zažívacím potížím?

Období konce roku, to jsou dny, kdy mnozí z nás nejvíce čelí zažívacím problémům. Vědí to i marketingoví experti. Jen si všimněte…
Blahovičník

Blahovičník

Je to jedna z mála rostlin, u níž zná česká veřejnost více její latinský název než ten český. Termín blahovičník totiž není…
Světový den diabetu

Světový den diabetu

V Česku cukrovkou podle dostupných dat trpí 850 000 lidí, přičemž dalších 200 tisíc o tom ani neví. Hodně diabetiků je také v…
Černý kašel

Černý kašel

Za období leden a únor 2024 se v Česku objevilo 1200 případů nákazy černým kašlem. Do dubna toto číslo narostlo na 9300…
Změna času a vliv na organismus

Změna času a vliv na organismus

V noci ze soboty 26. na neděli 27. října 2024 dochází ke změně času na tzv. zimní. V této souvislosti chceme hned na…
Tykev obecná

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je symbolem podzimu. Už i u nás se koncem října množí malé i velké tykve na zahrádkách nebo…
10. 10.: Světový den zraku

10. 10.: Světový den zraku

Druhý říjnový čtvrtek již tradičně připadá na Světový den zraku. Tato událost pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO si klade za…
Lékořice lysá

Lékořice lysá

Pokud by si měl každý stát zvolit nějakou svoji národní bylinu, není pochyb, kdo by si vybral lékořici. Určitě Finové. Lékořice je hlavní přísadou…
Světový den dárců kostní dřeně 16. září

Světový den dárců kostní dřeně 16. září

16. září slaví svátek Ludmila. Toto slovanské jméno znamená „lidu milá“, což je přiléhavé označení pro množinu lidí, kteří s Ludmilami…
Reveň lékařská

Reveň lékařská

Název reveň bude povědomý málokomu. Když ale řekneme slovo rebarbora, určitě už budete doma. Rebarbora je produktem řapíků některých z …
Dehydratace

Dehydratace

Naše tělo je tvořené ze 60 až 70 % vodou. Voda je tedy klíčový element podílející se na vnitřní rovnováze organismu a pokud…
Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení: vše, co potřebujete vědět

Kojení je významná etapa v životě ženy. Některé matky na to vzpomínají rády – tento zvláštní tělesný kontakt s dítětem utváří…
Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Časté úrazy o prázdninách: prevence, způsob ošetření

Letní sezóna láká bezpočtem aktivit, které lze provozovat. Výlety, plavání, potápění, grilování na zahradě... Čeká na nás zkrátka mnoho…
Kopr vonný

Kopr vonný

Kopr vonný (Anethum graveolens) je rostlina původem z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie, ale už od raného…
Jak tlak v hloubce působí na tělo

Jak tlak v hloubce působí na tělo

Lidstvo dokázalo za staletí vývoje velké věci. Člověk stanul na všech kontinentech, dobyl severní i jižní pól, na nejvyšší horu…
Krev: co o ní víme?

Krev: co o ní víme?

Věděli jste, že za 30 sekund projde červená krvinka celým krevním oběhem člověka? Že Česko má jedny z nejsvědomitějších dárců…
Jahodník obecný

Jahodník obecný

Jahody, které kupujeme v obchodě nebo na trhu, obvykle dovážené ze zahraničí, se našim lesním jahodám v chuti…
Letní sezóna je za dveřmi

Letní sezóna je za dveřmi

Informaci, že se blíží léto, si každý vyloží jinak. Pro někoho je to signál začít hubnout, aby nebylo nutné shánět nové plavky.…
Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoční osení: kdy zaset a k čemu se dá použít

Velikonoce jsou po Vánocích nejvýznamnější svátky roku, a to znamená i to, že si dáme pěkně do těla. Pokud máte rádi…
Podívejte se na aktuální letákovou nabídku
Potřebujete poradit ohledně svého zdraví?