Vitamín A
Vitamín A je látka rozpustná v tucích a skladovaná v játrech. Tělo jej získává částečně z živočišného tuku a částečně si ho vytváří ve střevech z beta-karotenu a ostatních karotenoidů obsažených v ovoci a zelenině.
Zdrojem vitamínu A jsou rybí tuk, játra, vejce (žloutek), mléko a výrobky z něj.
Žluté, zelené, oranžové, červené a tmavozelené ovoce a zelenina obsahují velké množství provitamínu A (beta-karotenu a jiných karotenoidů), který si tělo umí zpracovat na vitamín A, bude-li ho potřebovat.
K čemu vitamín A potřebujeme?
O vitamínu A je známo, že má vztah k procesu vidění. V běžném životě pomáhá očím přizpůsobovat se při přechodu z jasného světla do tmy a zabraňuje šerosleposti. Je nepostradatelný pro imunitní systém a využití iontů železa. Má významný vliv na vývoj a růst buněk. Přispívá k udržování zdravé pokožky.
Nedostatek vitaminu A je ve vyspělých zemích poměrně vzácný – může způsobit zpomalení růstu u dětí, vyvolávat šeroslepost, poruchy imunity (snižuje se odolnost vůči infekcím), projevuje se také suchou, šupinatou kůží.
Nadbytek vitaminu A vzniká při použití mnohonásobně vyšší dávky – může způsobit slabost a zvracení. Dlouhodobé podávání vysokých dávek může způsobit závažné poškození jater. Dalšími příznaky mohou být suchá, praskající kůže, lomivé nehty, vypadávání vlasů, hubnutí, krvácení z dásní, únava a nevolnost.
Dávkování
Doporučená dávka vitamínu A je dle směrnic EU* 800 mikrogramů/den.
Dávka pro těhotné ženy by neměla překročit 1000 – 1200 mikrogramů/den.
Při užívání vitamínu A se můžeme setkat s různě uváděnými jednotkami a látkami. Vitamín A se vyjadřuje jak v mezinárodních jednotkách IU (z angličtiny „international unit“) a ekvivalentu retinolu; tak v celkovém obsahu karotenoidů v retinolu, které jsou jedinou formou vitamínu A rostlinného původu. Vždy je důležité dodržovat doporučení v příbalovém letáku, o vhodném dávkování se také můžete poradit se svým lékařem či lékárníkem.
Přehled používaných látek – přepočet na vitamín A:
Retinol 1 IU = 0,30 mikrogramů
Retinylpalmitát 1 IU = 0,55 mikrogramů
Retinylacetát 1 IU = 0,34 mikrogramů
Beta-karoten 1 IU = 0,60 mikrogramů
Beta-karoten/Retinol 1 IU = 1,78 mikrogramů
1IU Beta karotenu = 0,6 mcg Beta karotenu = 0,1 mcg Retinolu (tedy vitamínu A).
* směrnice 90/496/EEC, 2008/100/EC