Pampeliška lékařská
Taraxacum officinale
Pampeliška neboli smetanka lékařská je často vnímána jako dotěrný plevel a také mezi plevelné byliny patří. Svými zářivě žlutými květy každoročně rozveseluje jarní a letní louky a malé holčičky si z nich s oblibou splétají princeznovské věnečky. Kromě veselé barvy se však jedná o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy.
Pampelišku nelze díky výrazné barvě květů přehlédnout a jarní louky jsou jí doslova přeplněné. S oblibou roste na sušších loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest, zahradách a v menší míře i na polích nejen u nás, ale po celém území Evropy, Asie a Ameriky.
Účinné látky obsahuje v případě pampelišky především kořen, který je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu. Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník).
Proč se doporučuje
- podporuje normální funkce močové soustavy
- přispívá k normálnímu trávení a činnosti žaludku a jater
- působí jako prebiotikum
- patří mezi přírodní antioxidanty
- účinně pomáhá při detoxikaci (vylučování toxických látek)
Říká se že
- pomáhá odstranit ledvinové kameny
- příznivě působí při léčbě zánětů močových cest
- pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
- pomáhá léčit chronické záněty jater
- léčí onemocnění sleziny a ledvin
- je vhodná pro diabetiky
- má potopudné a močopudné účinky
- ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
- snižuje kyselost žaludku a pálení žáhy
- pomáhá při zácpě
- vyvolává menstruaci
- pomáhá při dně a revmatismu
- snižuje hladinu cukru v krvi
- blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu
- odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky
Víte že
- Pampelišku lze velmi snadno poznat podle nápadného žlutého květenství, které se později změní v plodenství ochmýřených nažek.
- Staří Řekové užívali šťávu z pampelišek jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Arabští lékaři s její pomocí pěstili pleť a čistili krev.
- Listy pampelišky obsahují dvojnásobně více železa než špenát.
- Anglické a francouzské lidové pojmenování pampelišky je dandelion (resp. dent de lion) doslova znamená „zub lva“, který získala podle složitého profilu listů.
Recepty
Odvar z kořene pampelišky
Suroviny:
Kořen pampelišky
Kořen čekanky
Oddenek pýru
1 lžíce fenyklu (semeno)
Postup:
Dvě lžičky nadrobno pokrájené a smíchané směsi bylin zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 15 minut. Nechte vychladnout a denně vypijte 2 šálky odvaru.
Užití:
Odvar je účinným pomocníkem při pročišťování krve.
Pampeliškový čaj
Suroviny:
Sušený kořen pampelišky
250 ml vody
Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.
Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.
Pampeliškový sirup/med
Suroviny:
2 plné hrsti pampeliškových květů
1 kg cukru
½ citrónu
1 litr vody
Postup:
Dvě vrchovaté hrsti květů vsypte do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte stát přes noc. Následující den sceďte šťávu přes síto, nechte odkapat a květy ještě vymačkejte. Poté přidejte cukr a půlku citrónu bez kůry, nakrájeného na plátky. Ohřejte, aby se tekutina odpařila (nesmí se vařit). Nechte opět vychladnout a ještě jednou či dvakrát postup opakujte. Výsledkem by měl být hustě se táhnoucí sirup.
Užití:
Lze podávat po lžičkách, ale i k namazání na rohlík či chleba s máslem. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání.